Kaupallinen sisältö | 18+ | Ehdot ovat voimassa

Euroviisut kertoimet 2022

Eurovision laulukilpailu, eli Euroviisut on joka vuosi järjestettävä laulukilpailu, johon voivat ottaa osaa Euroopan yleisradiounionin (EBU) aktiiviset jäsenmaat. Tässä artikkelissa kerrotaan kuinka lyödä vetoa Euroviisuista ja minkälaiset ovat Euroviisut kertoimet, mutta käymme myös läpi Euroviisujen historiaa sekä mielenkiintoisia tapahtumia sen monikymmen vuotisen historian ajalta.

Euroviisuihin osallistuvat maat voivat lähettää kilpailuun vain yhden musiikkiesityksen. Kansainvälinen finaali on se paikka, jossa niitä äänestetään ja eniten ääniä saaneet ovat Euroviisut voittajat. Kaikki kilpailussa esitettävät laulut tulee olla uusia, eikä niitä ole saanut julkaista ennen edeltävän vuoden syyskuuta. Tästä johtuen Euroviisut kertoimet eivät ole vielä julkaistu vedonlyöntisivustoilla, sillä ne joutuvat odottelemaan varmistuneita maita ja esityksiä.

Euroviisut kertoimet

Syyskuussa 2020 EBU ilmoitti että vuonna 2021 järjestettävissä kilpailuissa ovat juontajina ne juontajat, joiden piti olla mukana vuonna 2020. Edsilia Rombley, Chantal Janzen ja Jan Smit ovat kilpailun juontajat, joiden lisäksi mukaan tulee jossain määrin myös tubettaja NikkieTutorials.

Tällä hetkellä kisoihin on varmistunut 18 maata noin neljästäkymmenestä, joten vielä joudumme odottamaan puolet kisoihin osallistuvista maista. Tästäkin johtuen Euroviisut kertoimet ovat mahdottomat kertoa tässä vaiheessa, mutta loppuvuodesta 2020 olemme varmasti jo paljon viisaampia. Varmistuneet osallistujat löydät tästä artikkelista lukemalla hiukan eteenpäin.

Tämä ei silti estä pohtimasta ennakkosuosikkeja, joista kerromme myöhemmin tässä artikkelissa. Joka tapauksessa myös korkeat Euroviisut kertoimet ovat sellaisilla mailla, jotka ovat vuodesta toiseen ennakkosuosikkina. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi ja Venäjä, eli rakkaat naapurimaamme, jotka ovat varsin tutut Euroviisut voittajat.

On joka tapauksessa vaikeaa veikata Euroviisut voittajat, koska vielä ei tiedetä edes lauluja, mitä artistit menevät esittämään Rotterdamiin toukokuussa. Euroviisut tulokset nähdään toukokuun 22. Vedonlyönti Euroviisut -kilpailusta ovat jännittävä harrastus, jota ei ole tarjolla jokaisella kasinolla.

Euroviisut kertoimet ja osallistujat

Table

Missä Euroviisut järjestetään?

Euroviisut 2021 ja Euroviisut finaali järjestetään Alankomaissa, Rotterdamissa. Pitopaikaksi on varmistunut Rotterdam Ahoy –kongressikeskuksessa sijaitseva Ahoy-areena. Areenaan mahtuu 16 000 ihmistä istumaan. Ahoy-areena on toiminut aiemmin myös lasten Eurovision laulukilpailun areenana vuonna 2007.

Ensi vuonna järjestettävä laulukilpailu Euroviisut 2021 ja Euroviisut finaali on järjestyksessään 65. Eurovision laulukilpailu järjestetään toukokuun 22. päivä vuonna 2021, jolloin selviävät viimein Euroviisut tulokset.

Alankomaat saavat olla kisojen järjestäjinä vuonna 2021 viidennen kerran. Viimeksi Alankomaissa on Eurovision laulukilpailut järjestetty vuonna 1980. 35 valtiota on kirjoitushetkellä kertonut olevansa kiinnostuneita vuoden 2021 laulukilpailusta. On selvää, että vedonlyönti Euroviisut -finaalista kiinnostavat betsaajia.

Rotterdamia kutsutaan Alankomaiden kakkoskaupungiksi, mutta samalla se on maan kansainvälisin kaupunki. Tämänkin vuoksi on melko selvää, miksi Euroviisut finaali päätetään järjestää juuri Rotterdamissa, eikä Amsterdamissa joka on maan suurin kaupunki. Rotterdam on kuitenkin suurin satamakaupunki Euroopassa, ja se on logistiikaltaan erinomainen. Myös nämä syyt voivat olla päätökselle järjestää Eurovision laulukilpailut juurikin tässä kaupungissa.

Aikaisemmin Alankomaat on järjestänyt voittojensa ansiosta Euroviisut maassaan neljästi. Ensimmäisen kerran ne järjestettiin Hillversumissa vuonna -58, Amsterdamissa vuonna -70 ja kaksi kertaa Haagissa (sekä 1976 että 1980). Vuoden 2020 kisojen siirron vuoksi ne järjestetään nyt viimein siis Rotterdamissa.

Alankomaat on osallistunut Euroviisuihin ensimmäisestä vuodesta lähtien, eli se on osallistunut ensimmäisen kerran vuonna 1956. Useimmiten maan esiintyjät ovat laulaneet kappaleensa hollannin kielellä, mutta vuosina 1974, 1975 ja 1976 maan esiintyjät lauloivat englannin kielellä. Tämä johtui siitä, että kielisääntö oli tuolloin joksikin aikaa pois käytöstä. Kielisääntö tarkoitti sitä, että maiden esiintyjät joutuivat laulamaan oman maansa äidinkielellä. Vuonna 2006 Alankomaiden esiintyjä käytti kappaleessaan itse keksimäänsä laulukieltä, jota ei ole ainakaan kovin usein tapahtunut Euroviisujen värikkäässä historiassa.

Alankomaat on siitä mielenkiintoinen Euroviisu esiintyjä, että se on ollut kisoista pois yhtä mittaa vuodesta 2005 vuoteen 2012. Näin sillä on Euroviisu maista pisin nk. karsiutumisputki Eurovision laulukilpailuista.

Euroviisut finaali 2021

Euroviisut finaali on järjestetty vuodesta 1956 alkaen ja ensimmäinen Euroviisut finaali on järjestetty Luganon kaupungissa Etelä-Sveitsissä. Lugano on siitä mielenkiintoinen kaupunki, että siellä suurin osa kaupungin asukkaista puhuu italiaa. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että kaupunki on aivan lähellä Italian rajaa.

Mielenkiintoisin Euroviisut finaali lienee vuoden 1969 finaali, joka järjestettiin Espanjan Madridissa. Äänestyksessä nähtiin, että neljällä maalla on samat Euroviisut tulokset äänestyksessä, joka on äärimmäisen harvinaista. Koska finaali ei tunne tasapeliä, voitto jaettiin näissä kisoissa neljän maan kesken. Euroviisut voittajat joita tämä Euroviisut finaali sisälsi, olivat:

 • Espanja, laululla ”Vivo cantando”, esittäjänä Salomé
 • Ranska, laululla Un jour, un enfant”, esittäjänä Frida Boccara
 • Alankomaat, laululla ”De troubadour”, esittäjänä Lenny Kuhr
 • Iso-Britannia, laululla ”Boom Bang-a-Bang”, esittäjänä Lulu

Suomalaisittain hienoin Euroviisut finaali järjestettiin Ateenassa vuonna 2006, sillä tuolloin Lordi voitti Euroviisut ensimmäisen ja tähän asti ainoan kerran kilpailun historiassa, sillä äänestyksessä Euroviisut tulokset kertoivat todellakin monen maan antaneen yhtyeelle täydet pisteet eli 12 pistettä. Tiedossa ei ole, kuinka korkeat Euroviisut kertoimet oli Suomella tuona vuonna.

Lordi Euroviisut -laulukilpailussa vuonna 2006 näytti komealla tavalla, että Suomestakin voi tulla omaperäiset Euroviisut voittajat. Näin toimi Euroviisut Suomi -imagon kehittäjänä ja maamme sai lisää mainetta positiivisesti hulluna kansana.

Luonnollisesti seuraavaksi järjestettiin Euroviisut Suomi ja Euroviisut finaali pääjärjestäjänä. Seuraavana vuonna Helsingissä järjestetyissä kisoissa voiton pokkasi serbialainen Marija Šerifović, laululla ”Molitva”.

Vuonna 2021 nähdään kuinka Rotterdam toimii ensikertalais kaupunkina ja Euroviisut finaalin järjestäjätahona. Alankomaat ei kuitenkaan järjestäjänä ole ensimmäistä kertaa tätä tekemässä, joten ammattitaitoa varmasti löytyy vähintäänkin tarpeeksi, ellei enemmänkin.

Aika näyttää, tuleeko vuoden 2021 Euroviisut Finaalista kaikkien aikojen komein finaali. Ilmassa on sellaista tuntua, että Euroviisut kertoimet ovat vähintäänkin kohtuulliset ja todennäköisesti varsin hyvät ensi vuonna. Kun Euroviisut tulokset selviävät, on varmasti Suomessakin monta onnekasta betsaajaa, jotka ovat ottaneet selvää vuoden 2021 potentiaalisimmista esiintyjistä.

Euroviisut finaali 2021 suosikit

Tähän mennessä Euroviisuihin on ilmoittautunut 18 maata, artistia ja laulua. Esimerkiksi Suomen edustajan nimeämistä joudutaan odottelemaan vielä tovi. Euroviisut 2021 – tapahtumaan varmistuneita lauluja, maita ja esittäjiä ovat tällä hetkellä:

 • Australia – Montaigne
 • Itävalta – Vincent Bueno
 • Azerbaidžan – Efendi
 • Belgia – Hooverphonic
 • Bulgaria – Victoria
 • Tšekki – Benny Cristo
 • Georgia – Tornike Kipiani
 • Kreikka – Stefania
 • Israel – Eden Alene
 • Latvia – Samanta Tīna
 • Malta – Destiny
 • Moldova – Natalia Gordienko
 • Alankomaat – Jeangu Macrooy
 • Romania – Roxene
 • San Marino – Senhit
 • Slovenia -Ana Soklič
 • Espanja – Blas Cantó
 • Sveitsi – Gjon’s Tears
 • Ukraina – Go_A

Varmistuneista maista voisivat eräitä ennakkosuosikkeja olla Itävallan ja Ukrainan edustajat, sillä molemmista maista on tullut kaksi voittoa 2000 – 2010 – luvuilla. Vielä varmistamattomista edustajista ennakkosuosikeita ovat rakkaat pohjoismaat Ruotsi ja Tanska, joilla niin ikään on tullut kaksi voittoa 2000 – 2010 – luvuilla.

Viime vuosina ja vuosikymmeninä ovat myös muut Itä-Euroopan ja Baltian maat kunnostautuneet korkeilla pistesijoilla, sillä näissä maissa on osattu tehdä yleisöön vetoavia kappaleita, jotka tarttuvat ja joiden aikana nähdään mielenkiintoisia tanssiesityksiä. Euroviisut tulokset sekä Euroviisut kertoimet voivat määrittyä usein pitkälle ulkoisilla tekijöillä, vaikka kyseessä on laulukilpailu. Vedonlyönti Euroviisut -harrastuksessa kannattaa pitää siis tämäkin mielessä.

Muita ikisuosikkeja ovat maat kuten Venäjä, Italia ja Australia, jotka ovat monikertaiset Euroviisut voittajat. Mutta kuten sanottua, tilanteet voivat muuttua nopeasti ja äänestyskäyttäytyminen ratkaisee lopulta Euroviisut finaali voittajan. Vedonlyönti Euroviisut -kilpailusta on monipuolista, joten siinä kannattaa keskittyä yhdentyyppiseen vetoon. Euroviisut Suomi -katsantokannalta seurattuna on usein objektiivista, koska mekin veikkaamme ennemmin muiden maiden voittajia finaaliin.

Jos vedonlyöntisivustot tarjoavat muitakin vetoja kuin pelkästään voittajavetoja ja vedonlyönti Euroviisut -kilpailusta vetää puoleensa, kannattaa myös tarkkailla sellaisia maita, jotka eivät ole kovin paljon menestyneet ja joiden Euroviisut tulokset ovat jääneet vähintäänkin vajaiksi. Tällaiset maat ovat muutenkin yleensä sellaisia tapauksia vedonlyönnissä, joiden Euroviisut kertoimet ovat korkeimmat.

Suosikkeja tällä hetkellä tapahtumaan Euroviisut 2021:

Itävalta – Vincent Bueno

Vincent Bueno on vuonna 1985 Wienissä, Itävallassa syntynyt itävaltalais-filippiiniläinen laulaja ja lauluntekijä. Buenon kappale Alive oli tarkoitus olla Itävallan kappale vuoden 2020 Eurovision laulukilpailussa, mutta Bueno edustaa toisella kappaleella Euroviisut 2021 -tapahtumassa. Buenon filippiiniläisveri on vaikuttanut laulajan uraan myös niin, että hän haluaa tehdä uraa myös Filippiineillä. Euroviisut kertoimet tämän artistin kohdalla voivat olla pienet, johtuen myös Itävallan hyvästä menestyksestä.

Ukraina – Go_A

Ukrainalaiseen elektrofolk yhtyeeseen kuuluvat jäsenet Kateryna Pavlenko, Ihor Didenchuk, Taras Shevchenko ja Ivan Hryhoria. Yhtyeen musiikki on mielenkiintoinen yhdistelmä folkkia ja konemusaa, joten yhtyeen omaperäisyys voi hyvinkin vedota Euroviisu-kansoihin. Vuoden 2020 perutuissa kisoissa yhtyeen kappaleena olisi ollut Solovey. Ei ole vielä tiedossa minkä niminen kappale on Euroviisut 2021 -tapahtumassa. Ukrainan Euroviisut kertoimet jääköön nähtäväksi.

Moldova – Natalia Gordienko

Natalia Gordienko on vuonna 1987 syntynyt moldovalainen laulaja ja artisti, jonka kappale Prison piti olla Moldovan edustajana vuoden 2020 perutuissa kisoissa. Gordienkolle Eurovision laulukilpailut eivät ole ennestään tuntemattomia, koska hän esiintyi Lordin voittokisoissa Ateenassa vuonna 2006 Arseniumin kanssa kappaleella Loca. Arsenium on myös O-Zone -yhtyeen jäsen. Aika näyttää, pärjääkö Moldova Euroviisut 2021 -laulukilpailussa. Todennäköisesti Euroviisut kertoimet ovat hiukan korkeammalla Moldovan osalta.

Bulgaria – Victoria

Bulgarialainen Victoria voi olla kisojen ennakkosuosikkeja, sillä kappaleensa Tears Getting Sober on kaunis ja hiukan synkähkö balladi mielenterveyden ongelmista. Voisiko olla, että Eurovision laulukilpailut olisivat kypsät myös ajattelevan ihmisen lauluille? Toivottavasti eläinrakas Victoria on säveltänyt uuden ja yhtä hyvän kappaleen ensi vuodelle, sillä vuoden 2020 ehdokkaita ei voida enää vuonna Euroviisut 2021 -kilpailussa käyttää. Bulgarian Euroviisut kertoimet voivat olla kohtuulliset.

Vedonlyönti euroviisut

Euroviisut 2021 kertoimia ei ole julkaistu vielä missään. Kannattaa kuitenkin lopulta suunnata luotetuille ja varmoille sivuille, joilla on tarjolla vedonlyönti Euroviisut 2021 -kilpailusta. Näillä sivuilla Euroviisut kertoimet ovat varmastikin kohtuullisia.

Euroviisut 2021 veikkauskohteita ovat luonnollisesti koko kisan voittaja, mutta kannattaa myös tarkistaa vedonlyöntisivulta muista kohteista. Euroviisut Suomi -näkökulmasta on hauskan ristiriitainen ja tragikoominen, mutta suomalaisia ei heikko menestys ole haitannut.

Euroviisujen kertoimissa korkealla ovat yleensä ne maat, jotka eivät yleensä menesty näissä kilpailuissa. Siksi voidaan ajatella helposti että Euroviisut 2021 -kilpailussa Suomi on Euroviisut kertoimet -tilaston korkeammilla sijoilla.

Vedonlyönti Euroviisut -kilpailun osalta on niin monitahoinen asia, ettei voittamiseen voida antaa 100 % paikkansa pitäviä vinkkejä. Kuten jo on mainittu, Euroviisut 2021 -tapahtumassa Euroviisut tulokset määrittää äänestys.

Monilla sivustoilla voi olla pelkkiä voittajavetoja jossa kohteena ovat Euroviisut voittajat, mutta jokin sivusto on voinut panostaa enemmän juurikin Euroviisuihin. Näillä sivuilla Euroviisut kertoimet voivat olla pelaajalle edullisempia.

Euroviisut kertoimet ovat lukuja, joita kannattaa myös vertailla runsaasti. Jos vain lyöt vetoa ensimmäisellä löytämälläsi kasinolla, voi olla että valitset huonot Euroviisut kertoimet ja tällöin mahdollinen voittokin voi jäädä huomattavasti pienemmäksi.

Kuten muussakin vedonlyönnissä on tärkeää muistaa, että pelaajan ei koskaan kannata panostaa enempää kuin tällä on varaa hävitä. Vedonlyönti Euroviisut -kilpailusta voi olla hauskaa ja jännittävää, mutta siitä voi tulla huonoilla valinnoilla tuskallista seurattavaa.

Euroviisut tulokset ratkaistaan äänestämällä ja on järkevää tutkia artistien ja yhtyeiden taustoja. Nekin voivat vaikuttaa Euroviisut kertoimet -tilastoihin. Jos veikkaat Euroviisut 2021 -kilpailussa voittavan laulun olevan pirteä ja menevä, se voi vedota mahdollisimman moneen Euroviisu-maahan. Euroviisut voittajat ratkeaa monen tekijän summalla. Euroviisut kertoimet ovat vähemmän viisuja voittaneilla mailla järjestään korkeat.

Euroviisut tulokset eivät välttämättä selviä tilastojen avulla, mutta ei niistä haittaakaan ole. Olisi hauska tietää, kuinka suuret Euroviisut kertoimet ovat olleet Suomella vuonna 2006, kun Lordi Euroviisut -kilpailussa voitti potin Ateenassa, Kreikassa.

Kun vedonlyönti Euroviisut 2021 -kilpailusta tulee ajankohtaiseksi, vieraile tällä sivustolla taas.

Euroviisut suomi

Suomi ei ole varsinaisesti ollut mikään suosikkimaa Eurovision-laulukilpailuissa, sillä voittoja on tullut tasan yksi vuonna 2006, jolloin kaikkien yllätykseksi voittoon kipusi hardrock-kauhurock -yhtye Lordi. Vuoden 2006 “Lordi Euroviisut” olivat yllätys niin Suomelle, maailmalle kuin varmasti itse yhtyeellekin.

Euroviisut Suomi -näkökulmasta on kuitenkin ajateltu joskus jopa fanaattisena, koska maastamme löytyy armottomia viisujen fanittajia. Suomella on kuitenkin runsaasti historiaa Euroviisuissa useiden vuosikymmenten ajalta, vaikka Euroviisut tulokset ovat olleetkin joskus jopa tragikoomisia Suomen kohdalla. Tämä on vaikuttanut siihen että Euroviisut kertoimet ovat Suomen osalta korkeita.

60-luvulla parhaiten suomalaisista menestyivät seitsemännellä sijalla Lasse Mårtenson, Kööpenhaminassa 1964, kappaleella Laiskotellen sekä Ann-Christine, Luxemburgissa 1966, kappaleella Playboy.

70-luvulla Marion Rung pääsi perättäisinä vuosina seitsemännelle ja kuudennelle sijoille. Luxemburgissa 1972 kappaleena toimi Tipi-tii ja vuonna 1973 Marionin kappaleena oli Tom Tom Tom, joka oli kuudennella sijalla.

80-luvulla Suomi oli usein viimeisenä, vaikka esiintyjinä nähtiin mm. Kojo ja Vesa-Matti Loiri. Parhaiten eli yhdeksännen sijan saivat Kirka Luxemburgissa vuonna 1994 (Hengaillaan) sekä Sonja Lumme Göteborgissa vuonna 1985 kappaleella Eläköön elämä.

90-luvulla suomalaiset laulut jäivät joko häntäpäähän tai viimeiseksi, vaikka laulajina nähtiin Pave Maijanen sekä CatCat kappaleellaan Bye Bye Baby. 2000-luvulla Suomi ei esiintynyt montaa kertaa, mutta yksi näistä esiintymisistä riitti Lordin voittoon Ateenassa vuonna 2006.

2010-luvulla ei mainittavimpia pistesijoja ole Suomelle tullut. Softengine-yhtye pääsi kuitenkin Kööpenhaminassa vuonna 2014 pistesijalle 11, kappaleellaan Something Better.

Suomalaiset ovat kuitenkin jo pitkään olleet Euroviisu-kansaa ja osa harrastajista ovat fanaatikkojakin asian kanssa. Suomalaiset eivät siis välitä maamme menestyksestä kisoissa vaan ovat innolla kannustamassa, kävi miten kävi. Näin Euroviisut Suomi -poikaa ja -tyttöä voivat yhdistää monella tavalla.

Lordi Euroviisut

Lordi on suomalainen hardrock-bändi, joka tunnetaan erityisesti kauhuelokuvien inspiroimista esiintymisasuistaan ja maskeistaan sekä musiikista, jonka innoittajana ovat olleet esimerkiksi Kiss, Alice Cooper, W.A.S.P ja Twisted Sister. Yhtye perustettiin vuonna 1992, mutta aktiivisemmin yhtye aloitti toimimaan neljä vuotta myöhemmin.

Lordi sai 2000-luvulla pientä suosiota Suomessa singlellään Would You Love a Monsterman, mutta todellinen läpimurto syntyi vuonna 2006, jolloin yhtye voitti ensimmäisenä suomalaisena koskaan Eurovisionin laulukilpailut. Euroviisut Suomi -neito voittajana oli viimeinkin totta. Vuosi 2006 tullaan varmastikin muistamaan nimellä Lordi Euroviisut, joten käytetään sitä termiä nyt tässä artikkelissa laajemminkin.

Euroviisujen tulos sai suomalaiset innosta sekaisin, mutta samaan aikaan yhtye aiheutti kunnon rockbändin tapaan pahennusta. Pahennus tuli ensinnäkin siitä, ettei Euroviisuissa oltu aiemmin raskasta metallia juuri kuultu ja tällainen yhtye sattui voittamaan kaikki muut maat, joilla oli huomattavasti konservatiivisempia kappaleita ehdolla.

Yhtyeen esiintymisasut herättivät myös pahennusta ja bändistä yritettiin leipoa tuttuun tapaan saatananpalvojia, mutta huonolla menestyksellä. Kepeätä viihdemusiikkia tarjonneet laulukilpailut olivatkin näin yhtä kuin “Lordi Euroviisut”.

Yhtyeen shockrockiin kuuluu olennaisena osana bändin perustajan ja johtohahmon, Mr. Lordin käheä ja karhea ääni, joka on harvinaisempaa vokalisointia ylipäätään laulukilpailuksi kutsutuissa Euroviisuissa. Voittokappale Hard Rock Hallelujah oli kuitenkin tarttuva ja hyvin rakennettu kappale, joten se sai oikeutetusti voiton.

Lordi on edelleen kasassa ja alkuperäisestä jäsenistöstä mukana ovat Mr. Lordi ja kitaristi Amen. Yhtyeen viimeisin albumi ilmestyi tammikuussa 2020. Lordin rumpali Otus eli Tonmi Lillman kuoli vuonna 2012. Lillman oli yhtenä suurena tekijänä siinä, että ikimuistoiset Lordi Euroviisut ovat jääneet lähtemättömästi suomalaisten ja kaikkien Euroviisu-maiden mieleen. Vastaavaa ei ole tämän jälkeen nähty, eikä tiedetä, tullaanko enää näkemäänkään.

Euroviisut tulokset

Eurovision laulukilpailuissa ei olla säästytty huijaussyytöksiltä, vaikkakin ne ovat jääneet yhteen tapaukseen. Vuonna 2014 EBU kertoi nimeltä mainitsemattoman maan yrittäneen huijata televisioyhtiönsä kautta edellisvuoden Euroviisuissa ostamalla ääniä maalleen, jolloin Euroviisut tulokset olisivat vääristyneet.

Syytökset kohdistuivat tällä kertaa Azerbaidžaniin, jonka kansalaisten sanottiin maksaneen liettualaisille, jotta he voisivat äänestää puhelimellaan Azerbaidzania. Näissä kisoissa Euroviisut tulokset päättyivät niin, että Azerbaidzan tuli toiseksi, joten ainakaan julkisuuteen ei ole kerrottu, vaikuttivatko huijausyritykset lopputulokseen.

Kohua ovat myös herättäneet varsinkin konservatiivisemmissa piireissä ja maissa dragartisti Conchita Wurst (Tom Neuwirth) sekä transnaisartisti Dana International. Molemmat artistit ovat Euroviisut voittajat, joten sekin varmasti vaikutti osaltaan kohuun, koska vanhoillisemmat piirit paheksuivat sitä, että Euroviisut tulokset päättyivät näinä vuosina tällä tavalla.

Euroviisut finaali on joskus joutunut poliittisten mielipiteiden vuoksi myrskyn silmään. Viimeksi tällainen kävi toteen, kun vuonna 2019 Euroviisut finaali järjestettiin Israelin Tel Avivissa. Israelin kohdeltua palestiinalaisia huonosti, halusivat monet suomalaisetkin vaikuttajat boikotoida Euroviisuja tuona vuonna. Tämä poliittisuus jakaa ihmiset melko lailla kahtia.

Toisten mielestä Euroviisut finaali saisi olla kritiikin kohteena, jos sen järjestävä maa on aiheuttanut konflikteja tai ollut mukana niissä. Toisten mielestä politiikka ei kuulu Euroviisuihin lainkaan, joten heidän mielestään viihteellinen laulukilpailu tulisi erottaa poliittisista mielipiteistä kokonaan. Yksi suomalaisista, jotka ovat tätä mieltä, on esimerkiksi Marion Rung, itsekin Euroviisuissa pariin otteeseen Suomea edustanut laulaja.

Toisaalta kilpailussa on otettu positiivisestikin kantaa, kuten italialainen Toto Cutugno, joka lauloi Euroopan yhdentymisestä – Euroviisut finaali Zagrebissa, silloisessa Jugoslaviassa – josta kommunismi oli vihdoin saatu pois kartalta. Cutugno voittikin positiivisesti kantaa ottavalla laulullaan vuonna 1990 Euroviisut.

Lordi Euroviisut -kilpailussa vuonna 2006 voidaan myös laskea hauskaksi kohuksi, sillä olihan se hauskaa varmasti monen mielestä, että hirviöiksi pukeutunut yhtye esitti raskasta kauhurockia viihdekappaleistaan tunnetun laulukilpailun päälavalla. Lordi Euroviisut -kilpailun voittajana on hauska osa Euroviisujen historiaa. Jos hakee Googlessa hakusanoilla “Euroviisut Suomi”, tulee varmasti Lordista asiaa millä kielellä tahansa.

Euroviisut voittajat

Euroviisut eivät takaa mainetta ja mammonaa siellä esiintyville artisteille jälkeenpäin ja ainakin maailman mittakaavassa useimmat artistit unohtuvat suurelta yleisöltä kohtuullisen pian. Enemmän mainetta Euroviisut voittajat saavat todennäköisesti omassa maassaan ja onpa eräät suomalaisetkin viimeiseksi jääneet Euroviisut-ehdokaskappaleet nousseet maassamme listahiteiksi, joita muistellaan vielä vuosikymmeniä jälkeenpäin.

Mutta on olemassa kuitenkin artisteja ja yhtyeitä, jotka ovat nimenomaan saaneet Euroviisuista lähtölaukauksen maailmanlaajuiseen menestykseen. Tässä esittelemme eräät tunnetut, kansainvälistä mainetta saaneet Euroviisut voittajat.

Tunnetuimmat Euroviisut voittajat ovat esimerkiksi seuraavat:

ABBA

Ruotsalainen Abba on tiettävästi kuuluisin Eurovision laulukilpailuista ponnistanut yhtye. Waterloo-kappale (1974) oli alkusoittoa ABBAn hittijatkumolle, jota kesti vuosia. Maailmanlaajuinen menestys on ollut ainutlaatuista ja edelleen yhtyeen laulut kuuluvat listoilla. Yhtyettä on kosiskeltu esiintymään uudestaan, mutta nelikko on kieltäytynyt tähän asti aina. Jos etsitään legendaarisimmat Euroviisut voittajat, on Abba-nelikko ehdottomasti ykkössijalla jokaisen Euroviisumaan mielestä.

Celine Dion

Kanadanranskalainen laulaja Celine Dion sai alkustarttinsa Eurovision laulukilpailuista vuonna 1988 kappaleella Ne Partez Pas Sans Moi. Suurimman menestyksen tämä laulaja sai kuitenkin Titanic-elokuvan teemakappaleesta My Heart Will Go On, vuodelta 1997. Monet Euroviisut voittajat eivät pääse koskaan tällaiseen menestykseen mitä Celine Dion on myöhemmin urallaan päässyt kokemaan. Se toki kertoo myös siitä, että Dion on ammattilainen siinä mitä hän tekee, eikä ole suostunut pelkästään yhden hitin ihmeeksi.

Toto Cutugno

Italialainen Toto Cutugno voitti Eurovision laulukilpailut vuonna 1990 kappaleella Insieme: 1992. Cutugno on suomalaisille tuttu Kari Tapion esittämän Olen suomalainen -kappaleen alkuperäisenä säveltäjänä. Kappale on tehty alunperin nimellä L’Italiano ja sekin sai ilmestyessään vuonna 1983 maailmanlaajuisen menestyksen.

Yhteenveto ja tiivistelmä

Koska kaikkia Euroviisut 2021 ehdokkaita ei ole vielä varmistettu, ei voida kertoimia tässä vaiheessa vielä julkaista. Kannattaa myös tässä vaiheessa huomata, että vuodelle 2020 valitut kappaleet eivät sääntöjen mukaan voi olla mukana Euroviisut 2021 -tapahtumassa.

Vedonlyöntisivustoista kaikki eivät suinkaan ole ottaneet Eurovision laulukilpailuja valikoimiinsa. Yleisesti ottaen isommat sivustot pitävät kilpailun valikoimassaan, sillä onhan kyseessä koko Eurooppaa ja vähän muitakin maita yhdistävä kilpailu, jolle on runsaasti mielenkiintoa. Tämä tarkoittaa myös hienoja voittomahdollisuuksia, jos vain sattuu arvaamaan oikein lopputuloksen.

Koska kyseessä on kuitenkin laulukilpailu, tässä kisassa ei taito tarkoita välttämättä mitään laulun osalta, vaan kokonaisvaltainen paketti. Jos esiintyjä hoitaa esiintymisen nappiin ja kappalekin on hyvä, se saattaa riittää hyvinkin voittoon. Samaan aikaan ollaan kuitenkin vuosikymmenten aikana huomattu, että tietyt maat äänestävät tiettyjä maita enemmän kuin muut. Tässä nähdään siis maiden välinen solidaarisuus, joten Eurovision vedonlyönnissä painavat siis todella monet asiat. Siksi se onkin niin mielenkiintoista.

Vuoden 2006 Lordi Euroviisut olivat komea positiivinen pommi, jonka Euroviisut tulokset yllättivät kaikki. Kun tähdet sattuvat kohdalleen ja kappale on hyvä sekä mahdollisimman moneen Eurovisio-maahan vetoava, voi voitto irrota altavastaajaltakin, myös Euroviisut 2021 -kilpailussa. Euroviisut Suomi -näkökulmasta voi olla positiivinen ensi vuonna ja veikkaajille myös, sillä perinteisesti Euroviisut kertoimet ovat Suomen kohdalla korkeat.

Vedonlyönti Euroviisut -voittajasta ei ole helppo nakki, joten kannattaa toki pohtia myös tilastoja ja lukea Euroviisujen historiasta sekä voittajamaista esimerkiksi tästä artikkelista. On kuitenkin totta, että tietyt maat voittavat Eurovision laulukilpailuja useammin kuin toiset maat. Siksi niillä mailla voi olla parempi mahdollisuus voittoon myös Euroviisut 2021 kilpailussa. Samaan aikaan niiden Euroviisut kertoimet ovat usein pienet.

Odotamme innolla ensi toukokuuta. Voi olla, että ensi vuonna 2021 kilpailuihin on myös entistä enemmän kiinnostusta ja innostusta. Se tarkoittaa hyvää myös vedonlyönnille ja Euroviisut kertoimet voivat nousta paikoin todella korkeiksi. Pysytään kuulolla ja odotellaan vuoden 2021 loppuja varmistuksia osallistujamaista. Euroviisut 2021 -laulukilpailu tulee olemaan todella jännittävä.