Kaupallinen sisältö | 18+ | Ehdot ovat voimassa

Vedonlyöntiopas

Vedonlyönti on yksi ihmisen historian suosituimmista vapaa-ajan aktiviteeteistä. Vedonlyöntiin viittaa jo vanhin ihmisen tuntema kirjallisuus, osana ihmisen vaistoa riskeerata rahaa tai esineitä toiveenaan voittaa lisää. Yksi kirjailija sanoikin, että voitettu raha tuntuu aina makeammalta kuin ansaittu raha. Vaaditaan vain pieni ponnistus, nopan pyöräytys tai kortin kääntäminen ja henkilön omaisuus voi kasvaa. Lue myös meidän veikkausvihjeet eri tapahtumiin menusta.

Uhkapelaaminen määritellään rahan, tai jonkin jolla on arvoa, riskeeraamisessa tapahtuman epävarman tuloksen puolesta, tavoitteena omaisuuden väliaikainen kasvattaminen. Osana jokaista vetoa on riskeerattu summa (panos) sekä mahdollinen palautus (kerroin). On olemassa yksinkertainen laskutoimitus jolla vedon hyödyt ovat laskettavissa, joka on panoksen kertominen kertoimella. Kaikki vedonlyönnin muodot perustuvat tähän yksinkertaiseen suhteeseen.

Osalle kriitikoista vedonlyönti on aiheena tabu ja osa kansoista sekä uskonnoista on asettanut vedonlyömisen laittomaksi. Ongelmapelaamista esiintyy aina, mutta se johtuu ihmisen luoneesta eikä itse aktiviteetista. Kaupallinen vedonlyönti on jättimäinen kansainvälinen ala joka työllistää suuren määrän ihmisiä ja luo huomattavan määrän verotuloja. Internetin kasvu on tehnyt vedonlyöntimarkkinoista globaaleja ja alasta on tullut entistä tarkemmin säännelty. Poimi meiltä parhaat veikkausbonukset luettuasi meidän vedonlyöntivihjeet, löydät kaikki bonukset menusta vasemmalla!

Kuinka vetoa lyödään

Vedonlyönnissä on pohjimmillaan kyse jonkin riskeeraamisesta lisävoittoja tavoitellessa. Uhkapelaajat arvioivat todennäköisyyden uskomalleen lopputulokselle ja jos he löytävät näitä paremmat kertoimet, he asettavat vedon. Toimijat kuten vedonvälittäjät tai kasinot tarjoavat alustan vedonlyömistä varten ja ottavat siivun pelatuista rahoista. Talolla on aina matemaattinen etu puolellaan ja tämä tarjoaa kannustimen vedonlyönti-infrastruktuuriin sijoittamiselle.

1x2
Kuva Chatsam [CC BY-SA 3.0], Wikimedia Commonsista
Yksilöltä vaaditaan yleensä aina panos vedonlyömistä varten. Joissain tapauksissa vetoa voi lyödä myös luotolla, mutta yleisesti vedonlyöminen tapahtuu joko käteistä tai pankkitilin varoja käyttäen. Laki ei takaa pelivelkojen takaisin perimistä, joten pelatessa on aina mukana luottamuksen elementti. Osa perinteisestä uhkapelisopimuksista sinetöitiin kättelyllä ja herrasmiessopimuksella. Aina tähän päivään saakka suurimmat brittiläiset toimijat tekevät bisnestä samalla periaatteella. Vedot sovitaan lopputuloksien perusteella luottamukseen pohjautuen, jälkikäteen tapahtuvan perumisen sijaan.

Useimmat vedonlyönnin nykyisistä muodoista tapahtuu vedonvälittäjien tai websivujen ylläpitäjien helpottamina. Kuitenkin, suurin osa historian varrella lyödyistä vedoista ovat tapahtuneet kahden eri mieltä olevan yksilön välillä. Vaihtovedonlyönti on tuonut tämän konseptin nykyaikaiselle tasolle ja vaihtovedonlyönnin välittäjät tuovat yhteen pelaajat jotka haluavat lyödä vetoja, pelaajien kanssa jotka ovat halukkaita vastaanottamaan vedot. Veikkausvihjeet ovat lähes yhtä vanhoja sillä on aina eri ihmisiä tuomassa omia vihjeitään eri vedonlyönti tapahtumiin.

On olemassa useita vedonlyönnin muotoja, mutta massiivinen kasvu on tapahtunut erityisesti urheiluvedonlyönnin saralla. Urheilulle omistetut kanavat sekä internetistä saatavilla oleva informaatio ovat nostaneet urheilusta tapahtuvan vedonlyönnin kiinnostavaksi vapaa-ajan aktiviteetiksi. Livevedonlyönti on nyt mahdollista tuhansista tapahtumista, antaen vedonlyöjille mahdollisuuden lyödä vetoa usein ja nopeilla aikatauluilla. Livevedonlyöntiä mainostetaan laajalti useissa eri medioissa ja siitä on nyt tullut entistä hyväksytympi viihteenmuoto.
Vedonlyöntiä säännöstellään entistä tarkemmin ja samalla se on myös laajemmalle levinnyttä perinteisissä vedonlyöntimaissa kuten Britanniassa. Vain 20 vuotta sitten vedonlyöntitoimistoja ei saanut pitää auki iltaisin tai sunnuntaisin.

Internet on mullistanut markkinat, mutta silti lähes jokaisen Englantilaisen pääkadun varrelta löytyy vedonlyöntitoimisto jossa myös aina kuulee “parhaat” veikkausvihjeet alan veteraaneilta. Ala on muuttunut enemmän vuoden 2000 jälkeen, kuin sitä edeltäneessä sadassa vuodessa. Seurauksena myös vedonlyönti on helpottunut sillä vedonlyöntivihjeet ammattilaisilta ja veteraaneilta ovat entistä helpommin löydettävissä

Erityyppiset vedot

Vedonlyöntiä harrastetaan useassa eri muodossa, myös eri maat tarjoavat erilaisia tapoja lyödä vetoa sekä tietenkin eri veikkausvihjeet. Kuitenkin, alla on selitettynä kolme vedonlyönnin pääkategoriaa:

Perinteinen

Perinteisesti, ennen internetin ja suoratoistopalveluiden yleistymistä, vedot sovittiin operaattoreiden kanssa ennen tapahtumaa. Sitten kun tapahtuman lopputulos oli tiedossa, vedonvälittäjä selvitti mitkä vastaanotetuista vedoista olivat voittavia ja mitkä häviäviä. Asiakas sai tietää lopputuloksen ja palasi vedonvälittäjän luokse keräämään voittonsa. Voitot laskettiin yksinkertaisella laskukaavalla, kertomalla asetettu panos kohteen kertoimella. Kaikissa tapauksissa myös panos palautettiin voittojen mukana.

hevosvedonlyönti
Kuva: Anthony92931 [CC BY-SA 3.0], Wikimedia Commonsista
Perinteisesti vedonlyönnin suosituin muoto Britanniassa oli ylivoimaisesti hevosurheilu, nyt kuitenkin urheiluvedonlyönti on ohittanut sen suosiossa. Brittiläisessä hevosurheilussa vedonvälittäjät toimivat yhä nykypäivänä perinteiseen tapaan, käyden esittämässä kertoimet hevoskilpailuissa. Vedonlyönti tapahtuu käteistä käyttäen ja voittavat vedot maksetaan myös käteisenä heti ennen seuraavan kilpailun alkua. Vedonlyöjät voivat joko pelata kertoimilla jotka ovat voimassa vedonlyönnin hetkenä, tai vaihtoehtoisesti valita ns. lähtöhinta-kertoimet jotka ovat kertoimet kisan käynnistyessä.

Britannian hevosurheilun vedonlyöntimarkkinat toisin kuin veikkausvihjeet ovat hyvin perinteiset ja kertoimet lasketaan suoraan kysynnän ja tarjonnan pohjalta. Lähtöhinta-kertoimet jotka tulevat suoraan kisaradoilta välittyvät vedonlyöntikioskeihin luoden alan standardit. Tämä prosessi on kuitenkin käymässä uhanalaiseksi netin vedonvälittäjien myötä. Nykyisin on mahdollista vaikuttaa kaikkiin tärkeimpiin kertoimiin etänä sekä internetin kautta. Vanha hevosurheilun vedonlyöntimalli voikin pian hävitä, vieden mukanaan osan perinteistä Brittiläisen hevosurheilun houkuttelevuutta.

Vanha vedonlyöntimalli ennen internetin aikakautta perustui kiinteisiin kertoimiin, sama pätee yhä myös verkossa pelatessa. Eri maat ja toimialueet esittävät kertoimia vedonlyöntiin eri tavalla, pääperiaatteen kuitenkin pysyen samana. Kertoimet esittävät jonkin tapahtuman toteen käymisen todennäköisyyttä ja vedonlyöjät valitsevat haluavatko asettaa vedon tämän pohjalta. Kertoimet ovat kiinteitä siten, että ne ovat tiedossa vedon asettamisen hetkellä, mutta kertoimet kuitenkin voivat vaihdella vetojen määrän perusteella.

Vedonvälittämisen taito perustuu siihen, että kykenee tarjoamaan pelaajia houkuttelevia kertoimia, kuitenkin tuloksesta riippumatta voitolle jääden. Marginaalit on kirjoitettu kertoimiin sisään, mutta marginaalit lasketaan aina hypoteettisen tilanteen perusteella sillä vetoja lyödään vain rajattu määrä, rajallisista lopputuloksista. Tämä tarkoittaa sitä, että vedonvälittäjä voi joutua maksamaan takaisin suurimman osan pelatuista vedoista tai joissain tapauksissa päinvastoin ei juuri yhtään. Sen lisäksi että matematiikka on vedonvälittäjän puolella, on hänelle myös tarjolla useampia toivottavia lopputuloksia sillä markkinat eivät ole täysin hintavetoisia. Asiakkaat voivat olla sitä mieltä, että tarjotut kertoimet ovat voittotodennäköisyyksiä korkeammat ja kertoimien muuttaminen ei vähennä vetojen määrää. Osa urheilufaneista lyö vetoa sokeasti suosikkijoukkueensa puolesta kertoimista välittämättä.

Vaihtovedot (Exchange)

Vaihtovedonlyönti pohjautuu periaatteelle, jossa tuodaan yhteen henkilöt jotka haluavat lyödä vetoa jonkin tapahtuman puolesta, henkilöiden kanssa jotka ovat valmiita ottamaan vastaan vedon. Yhtälön toisella puolella olevat odottavat tiettyjen tapahtumien käyvän toteen urheiluottelussa, kun taas toinen puoli ei usko näin käyvän. Tämä tunnetaan myös vedonlyöjien keskinäisenä vedonlyöntinä jossa kauppaa käydään kahden yksilön välillä, vedonvälittäjän ja yksilön sijaan.

urheiluvedonlyönti
Kuva: Baishampayan Ghos [CC BY-SA 2.0], Wikimedia Commonsista
Betfair on dominoinut vaihtovetojen markkinoita aina vuodesta 2000 lähtien. He olivat ensimmäisiä vaihtovetojenvälittäjiä ja he kuuluvat yhä dominoiviin tällä alalla. Yritys esitteli suurelle yleisölle vedon asettamisen sekä ottamisen konseptin. Yksilö voi ottaa joko vedonlyöjän tai vedonvälittäjän roolin, asettaen vetoja tai ottaen niitä vastaan. Betfair ja muut vaihtovetojenvälittäjät ottivat käyttöön mekanismit jotka mahdollistavat näiden vetojen asettamisen. Näille vedoille tarjotaan kertoimet jotka ovat hyväksyttäviä, sekä vedon asettajan että vastaanottajan puolesta.

Avain menestyvään vaihtovedonlyöntiin on likviditeetti, joka vedonlyöntimarkkinoiden käytössä olevaa rahamäärää. Yksi syy miksi Betfairin kilpailijat eivät ole menestyneet samoin tavoin, on tarvittavan likviditeetin puuttuminen. Betfair on luotettu toimija vaihtovetomarkkinoilla ja tästä johtuen, asiakkaat pelaavat heidän sivustollaan, kasvattaen likviditeettiä entisestään. Korkea vedonlyöjien sekä vetoja vastaanottavien pelaajien määrä tarkoittaa sitä, että vedot todennäköisemmin käyvät toteen ja välittäjän toiminta tehostuu. Vedot voivat olla täysin, tai osittain hyväksyttyjä, tai avoimia. Jälkimmäinen vetotyyppi voidaan perua tai jättää voimaan kunnes veto hyväksytään miellyttävään hintaan.

Vaihtovedonvälittäjät tekevät kertoimien marginaalien sijaan rahaa komissioilla. He laskuttavat komissioita liukuvalla skaalalla, tarkoittaen että enemmän panostavat asiakkaat maksavat vähemmän komissioita. Vaihtovedonvälittäjää ei kiinnosta asiakkaidensa pelaamien otteluiden lopputulokset. Vaihtovedonvälittäjät ansaitsevat rahaa lyötyjen vetojen komissioista, eivät vetojen lopputuloksista. Tämän tyylisille vedonvälittäjille maksetaan tarvittavien mekanismien ja infrastruktuurin tarjoamisesta.

Varsinkin livevedonlyöntimarkkinat ovat vaihtovedonlyöjille otollisia jos löytää oikeat veikkausvihjeet. Pelejä edeltävät ja pelien aikaiset markkinat elävät jatkuvasti. Kertoimet vaihtelevat, mikä tarkoittaa sitä että vedonlyöjillä on mahdollisuus päättää veto suotuisana hetkenä tai sulkea veto tappioiden minimoimiseksi. Ja jos ottelun kulku on heidän eduksen, on tuotto taattua jo ennen pelin päättymistä ja jos veto on tappiollinen, on tappioita mahdollista rajoittaa. Lajeissa kuten jalkapallossa ja tenniksessä vetojen lunastamisesta ennakkoon voi hyötyä tuloksien vaihtelun myötä.

Betfair tarjoaa kattavimman valikoiman lajeja, liigoja sekä markkinoita verkossa sekä omat vedonlyöntivihjeet. Ja jos joidenkin markkinoiden puolesta on paljon kysyntää, Betfair tarjoaa pelaajille mahdollisuuden päästä pelaamaan näitä kohteita. He eivät tarvitse erillisiä kauppiaita, sillä markkinavoimat määrittävät hintaliikkeet. Suurimmat urheilutapahtumat tarjoavat valtavan määrän likviditeettiä, mikä tarkoittaa sitä, että vedot todennäköisemmin hyväksytään. Vetojen hyväksyminen markkinoiden molemmin puolin tekee vaihtovedoista houkuttelevia verrattuna vedonvälittäjiin jotka pelkästään hyväksyvät vetoja. Vaihtovedonlyönti on johtanut sosiaalisempaan vedonlyöntiin jossa vetojen lyöjät ja vastaanottavat ovat toisiinsa sitoutuneita.

Spread

Niin kutsuttu spread-vedonlyönti perustuu periaatteelle jossa vedonlyöjillä on mahdollisuus voittaa normaalia enemmän oikeassa ollessaan ja käänteisesti hävitä enemmän ollessaan väärässä. Spread-vedonlyönti on kokenut merkittävää kasvua Britanniassa viimeisen 30 vuoden aikana. Arvioiden mukaan Britanniassa on yli miljoona aktiivista spread-vedonlyöjää. Spread-vedonlyöntiä sääntelee Britannian ”Financial Services Authority” viranomainen. Tämän vedonlyöntitavan ainutlaatuisin piirre on se, että tappiot saattavat nousta alkuperäistä panosta suuremmiksi. Spreadin pelaajat todellakin täytyvät tietää mitä tekevät, veikkausvihjeet ovat siis pakollinen lukumateriaali.

Spread-vedonlyönnissä tuotot määrittää veikkauksien tarkkuus, kuten myös tappiot, joten erityisesti uusien asiakkaiden tulee olla tarkkana tämän tyylisten vetojen kanssa. Spread-vedonlyönnin nimi tulee mahdollisten eri tuloksien hajonnasta ja asiakkaat lyövät vetoa siitä jääkö tulos hajonnan alle, vai sen yli. Voitot ilmoitetaan summa-alueina, jolloin vedonvälittäjillä on mahdollisuus tehdä voittoa, jäi tulos sitten yli tai ali hajonnan.

Spread-vedonvälittäjät tekevät voittoa vedonlyöjiltä vastaanotettujen ja heille maksettujen vetojen suhteella. Mitä tahansa kohdetta varten on aina olemassa ostajia sekä myyjiä, joten hinnat joilla kauppaa käydään määrittävät vedonvälittäjän tuotot tai tappiot. Spread-vedonlyönti soveltuu myös suorana seurattaviin urheilutapahtumiin. Ostaja saattaa tapahtumien eläessä myydä edulliseen hintaan jolloin myyjällä on mahdollisuus toimia tapahtumien kertoimien kääntyessä hänen edukseen. Vedot voidaan sulkea jo ennen ottelun päättymistä voittojen takaamiseksi tai tappioiden minimisoimiseksi. Tässä suhteessa spread-vedonlyönti muistuttaa enemmän vaihtovedonlyöntiä kuin perinteistä vedonlyöntiä.

Spread-vedonlyönti houkuttelee asiakkaita erityisesti silloin, kun ottelussa on suuri ennakkosuosikki jonka puolesta pelataan paljon. Spread-vetoihin liittyvä tasoitus vetää puoleensa panoksia molemmista suunnista, sekä suosikeiden että altavastaajien puolesta. Markkinavoimat määrittävät hajonnan suunnan. Ostajat liikkuvat hajonnassa ylöspäin, myyjien liikkuessa hajonnassa alaspäin. Spread-vedonvälittäjä etsii tasapuolista kahden suunnan liikettä ja ansaitsee rahansa komissioista.

Spread-vedonlyöjät ostavat tai myyvät, riippuen siitä mikä heidän näkemyksensä tapahtuman lopputuloksesta on. Ostajat uskovat että lopullinen yhteenlaskettu tulos tulee olemaan hajontaa suurempi, kun taas myyjät uskovat päinvastaisesti. Kun on olemassa enemmän ostajia kun myyjiä, hinta nousee. Kun on olemassa enemmän myyjiä kuin ostajia, hinta tippuu. Spread-vedonlyöntimarkkinat pohjautuvat suoraan kysynnän ja tarjonnan lakiin, sekä tasapainoon ostajien ja myyjien välillä.

Spread-vedonlyönti on suosittua urheilutapahtumien lisäksi myös rahoitusmarkkinoilla. Konseptin alun perin esittelivät Lontoon pörssimeklarit lyöden vetoa osakkeiden hintakehityksestä. Erityisesti jalkapallo sopii spread-vedonlyöntiin erinomaisesti, sillä asiakkaat voivat lyödä vetoa siitä jääkö maalien lukumäärä hajontaa korkeammaksi vai matalammaksi, tai vetoa voidaan lyödä myös muista tapahtumista kuten kulmapotkuista, jalkapallo on myös laji mistä löytyy parhaat veikkausvihjeet. Rahoitusmarkkinoiden spread-vedonlyönti voi olla paljon epävakaampaa ja tappiot määritellään hintojen muuttumisen perusteella, tosin tappioiden maksimimäärille on mahdollista asettaa etukäteen katto.

Kertoimet selitettynä

Kertoimet ovat aina vedonlyönnin perusta, eli hinta jonkin asian tapahtumisen tai tapahtumatta jäämisen puolesta. Vaihtovedonlyönnissä vedon asettamisen hinta on aina suurempi kuin takaisin osto. Tarjotut kertoimet sen puolesta että jotain tapahtuu, ovat matalampia kuin tarjotut kertoimet sen puolesta että jotain ei tapahdu. Spread-kertoimet ilmoitetaan aina hinta-alueina sillä muuten ostajat saisivat tasoitusta suhteessa myyjiin, kun taas perinteisen vedonlyönnit kertoimet ilmoitetaan aina yhdellä arvolla ja asiakkaan vastuulle jää vain päätös lyödäkö vetoa vai ei. Vedonvälittäjien välinen kilpailu aiheuttaa sen, että kertoimissa on pieniä eroja, mutta kuitenkin pääsääntöisesti kertoimet alalla ovat vakio.

Urheilutapahtuman lopputulokselle tarjotut kertoimet heijastelevat aina sitä, mitä kertoimien kokoonpanijat uskovat todennäköisesti tapahtuvan. Vedonlyöntikohteen tarkoituksena on houkutella eritasoisia vetoja, eri tuloksien puolesta kuitenkin siten, että vedonvälittäjä ei jää tappiolle. Marginaalit ovat aina vedonvälittäjän puolella ja asiakkaat maksavat oikeudestaan lyödä vetoa, nämä marginaalit hyväksyen. Rulettipyörä on rakennettu tuottavaksi sillä tavalla että talo jää aina voitolle pitkällä tähtäimellä ja sama teoria pätee myös kertoimiin vedonlyönnissä. Marginaaliprosentit on aina kirjoitettu sisään kertoimiin ja vedonvälittäjän tehtäväksi jää kertoimien luominen siten, että kohde houkuttelee vedonlyöjiä samalla liikevaihtoa luoden.
Vedot sovitaan panoksien ja kertoimien pohjalta. Tasarahalla tehty veto tuplaa vedonlyöjän rahat jos veto on voittava. Vedot esitetään muodossa kertoimet-vastaan, silloin kun todennäköisyyden nähdään olevan suurempi kuin 50/50 ja taas kertoimet-ovat, kun potentiaalinen lopputulos nähdään useammin tapahtuvaksi. Mitä suuremmat kertoimet ovat, sitä pienempi on tapahtuman todennäköisyys. Vedonvälittäjät maksavat isoilla kertoimilla enemmän, mutta harvemmin. He maksavat vähemmän pienillä kertoimilla, mutta useammin. Näitäkin kertoimia vedonlyöntiin voi muokata arbitraarisesti jos vedonlyöntibonukset ovat hyvät vedonvälittäjällä sillä ne voivat tuoda pientä pehmitettä. Vedonvälittäjän tavoitteena on maksaa jonkin verran voittoja, mutta aina panostuksia vähemmän. Vedonvälittäjät eivät aina saavuta tätä tavoitettaan, mutta menestyvä vedonvälittäjä onnistuu siinä useammin, kuin epäonnistuu.

Matematiikan perusteita

Kymmenen euron veto kertoimilla 5/1 palauttaa osuessaan 60 € (viisi kertaa yksi plus yksi). Kymmenen euron veto kertoimilla ½ palauttaa 15 €. Kymmenen euron häviävä veto ei palauta mitään ja panos jää vedonvälittäjälle. 10 euron myyntiveto 100:lle jonka tulos on 90, palauttaa 100 €. 10 euron ostoveto 100:lle jonka tulos on 110, palauttaa 110 €. 10 euron myyntiveto 100:lle jonka tulos on 110, aiheuttaa 100 € tappion. 10 euron ostoveto 100:lle jonka tulos on 90, aiheuttaa 100 € tappion. Voittava 10 € veto kertoimilla 5/1 palauttaa 60 € voiton ja häviävä 10 € veto 5/1 kertoimin aiheuttaa 50 € tappion. Erityylisten vetojen kertoimet voidaan ilmoittaa joko murtolukuina (5/1) tai desimaaleina (6.0). Murtolukuina esitettyjen kertoimien toinen elementti on aina panos, kun taas desimaalein esitettyihin kertoimiin kuuluu mukaan aina myös panos.

Vedonlyönti tietyistä lajeista

Jalkapallo

Jalkapallo on suosituin vedonlyöntikohde ympäri maailman ja jokaista peliä varten, vetoa voi lyödä ja parhaat veikkausvihjeet löytyvät seuraavista pääkategorioista:

 • Voitto tai tasapeli täyden ajan jälkeen
 • Molemmat joukkueet tekevät maalin
 • Maalien lukumäärä
 • Lopputulos
 • Maalien lukumäärä yli/ali
 • Puoliaika/täysi aika
 • Scorecast
 • Wincast
 • Varoituksien määrä
 • Kulmapotkujen määrä
 • Tasoitukset
 • Pariton- tai tasamaalimäärä
jalkapallo
Kuva: Tsutomu Takasu (1.Bundesliga) [CC BY 2.0], Wikimedia Commonsista

Hevosurheilu

Perinteisesti hevosurheilu on ollut se suosituin vedonlyöntikohde Britanniassa ja se on yhä yksi tärkeimmistä, vaikka vetoa lyötävien lajien määrä on kasvanut suuresti tämä on laji missä kuulee parhaat veikkausvihjeet nimenomaan alan veteraaneilta pitkän historian takia. Seuraavan tyyppiset vedot ovat mahdollisia:

 • Voittajaveto
 • Molemmat puolet
 • Sijoitus
 • Suora ennuste
 • Käänteinen ennuste
 • Tricast
 • Ante post

Tennis

Tennis on viimeiset vuodet kasvanut aika paljon vedonlyönnin maailmassa, erityisesti online vedonlyönnissä ja livevedonlyönnissä. Suosituimmat tenniskohteet ovat:

 • Ottelun voittaja
 • Erä
 • Ensimmäisen erän pisteet
 • Tasoitus
 • Erän voittaja
 • Pelien määrä yhteensä
 • Pariton tai parillinen määrä pelejä
 • Eniten läpisyötöt
 • Eniten kaksoisvirheitä
 • Ante post

Golf

Golf on perinteisesti ollut suosittu vedonlyöntikohde, vaikkakin sen kiinnostus on viime vuosina hiipunut. Muut lajit tarjoavat vedonlyöjille nopeaa liikevaihtoa, mutta myös nämä golfin kohteet yhä kiinnostavat pelaajia:

 • Voittajaveto
 • Molemmat puolet
 • Ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa
 • Voittava tulos
 • Voittomarginaali
 • 18 reiän lopputulos
 • 72 reiän lopputulos
 • Selviää/ei selviä karsintarajasta
 • Tiettyjen maiden tai maanosien huippupelaajat

Kriketti

Krikettiä seurataan intohimoisesti erityisesti Intiassa, Briteissä sekä Australiassa ja vedonlyöntimahdollisuudet heijastelevat tätä. Suosituimmat kriketin vedonlyöntikohteet ja veikkausvihjeet ovat:

 • Pelin voittaja
 • Pelin paras lyöjä joukkueittain
 • Pelin paras keilaaja joukkueittain
 • Ensimmäisen kuuden kierroksen korkein tulos
 • Eniten kuusikkoja
 • Korkeimmat avauspisteet
 • Puoli vuosisataa ottelussa
 • Vuosisata ottelussa
kriketti
Kuva: Lemonlolly [CC BY-SA 3.0], Wikimedia Commonsista

Rugby (liigat ja liitot)

Rugbyn kaksi muotoa vetävät puoleensa paljon vetoja seuraavissa kategorioissa:

 • Ottelun voittaja
 • Kokonaispisteet
 • Ensimmäinen maalinteon yrittäjä
 • Ensimmäinen maalintekijä
 • Tasoitus
 • Ensimmäisen puoliajan tulos
 • Yritysten määrä

Kaupankäynti ja arbitraasivedonlyönti

Kaupankäynnissä sekä arbitraasissa on kyse tavoista joilla hyödynnetään olemassa olevia kertoimia vedonlyöntiin mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Kaupankäynnissä ei ole kyse perinteisestä vedonlyönnistä vaan vetoja, sekä vastavetoja, asetetaan yleistilanteen tai tappioiden minimoimisen kannalta. Osa kaupankäyjistä yrittää tehdä voittoa jokaisella katsomallaan jalkapallo-ottelulla tai hevoskilpailulla. Tämän tyylisessä vedonlyönnissä on pohjimmiltaan kyse rahan tekemisestä, ei ajanvietteestä. Jos haluat pienen etustartin tähän kannattaa harkita vedonlyöntitoimistoja joilla on vedonlyöntibonukset käytössä joko ensitalletuksella tai muunlaisina bonuksina.

Kaupankäynnin periaate on asettaa vetoja joiden ostokerroin on myyntikerrointa suurempi. Tämä tapa tunnetaan perinteisesti osta halvalla, myy kalliilla strategiana ja osana strategiaa on ostokertoimien ja myyntikertoimien vertailu. Ostokertoimella tarkoitetaan vetoa sen puolesta että jotain tulee tapahtumaan, kun taas myyntikerroin tarkoittaa päinvastaista, että jotain ei tule tapahtumaan. Kyse on vakiintuneesta teoriasta joka on helpoin selittää oikean elämän esimerkillä.

Golf-turnaukset tarjoavat hyviä kaupankäymisen mahdollisuuksia, johtuen tuloksien vaihtelusta ja siitä että kertoimia vedonlyöntiin tarjotaan neljän päivän ajalle. Ennakkosuosikkina pidetty pelaaja voi aloittaa turnauksen huonosti jolloin hänen kertoimensa ajautuvat alaspäin. Vedonlyöjillä on täten mahdollisuus asettaa vastaveto korkeammin kertoimin kuin alun perin olisi ollut mahdollista, näin voittaminen on taattua. Ensimmäisten kierrosten alhaiset tulokset saavat hinnat laskemaan. Ostokertoimia pelaavat voivat silloin asettaa vastavedon alkuperäisiä kertoimia alhaisemmin kertoimin, näin varmistaen tuoton oli lopputulos mikä tahansa.

Kaupankäyjät yrittävät saada aikaan tilanteen, jossa tuotto on taattua ja riskitöntä mitä voi kikkailla jos tekee taustatutkimusta peleistä lukemalla parhaat veikkausvihjeet. Betfairillä vetoa lyödessä vihreällä ilmoitetaan skenaariot joissa pelaaja tekee voittoa ja punainen kertoo taas tappioista. Kaupankäyjät yrittävät eliminoida punaiset numerot, tehden voittoa lopputuloksesta riippumatta. Tapahtumien tulee kulkea heidän edukseen pisteytyksen suhteen että tämä on saavutettavissa.

Tämä strategia voi olla myös hyvin riskialtis tilanteissa joissa kaupankäyjät tekevät virheen ja kertoimet kääntyvät heitä vastaan, näissä tilanteissa vedonlyöntibonukset voivat pehmittää tilannetta. Betfair ja muut vaihtovetojenvälittäjät tarjoavat useita pelimahdollisuuksia, mutta paikkaansa pitämätön arvio jostain urheilutapahtumasta voi tarkoittaa sitä, ettei tilaisuutta rahojen nostamiselle tule eikä voittaminen ole taattua. Näissä tapauksissa kauppaa käyvän pelaajan tulee tehdä päätös vahinkojen rajoittamisesta ja pikaisesti sulkea tappiollinen veto.

Toinen strategia on yrittää ennakoida markkinoiden muutoksia tai lukea ajan tasalla olevat veikkausvihjeet, ennakoiden riskivapaita vedonlyönti mahdollisuuksia. Osto- ja myyntikertoimilla useat vedonlyöjät kilpailevat aina toisiaan vastaan. Pelaajien toisiaan vastaan pelatessa jokaista voittajaa kohti on aina myös häviäjä. Jos kertoimien ostajia on enemmän kuin myyjiä, kertoimet heikkenevät ja jos taas myyjiä on enemmän, kertoimet nousevat. Vaihtovedonlyöntimarkkinat ovat täysin kilpailukykyisiä ja hyvän kaupankäyjän tavoite on aina hyödyntää muutoksia ja vaihteluita.

Kaupankäyjä yrittää tehdä useita matalan riskin vetoja kasvattaakseen pelikassaansa. Vaatimattomatkin voitot kerryttävät kassaa sillä pelimahdollisuuksia on useita. Tehokasta kaupankäyntiä varten vaaditaan tehokkain saatavilla oleva tietokone sekä nopea internet yhteys. Vedonlyöntikohteet ja veikkausvihjeet muuttuvat jatkuvasti ja aina osa kauppiaista yrittää käyttää hyväkseen viiveitä sekä hitaita yhteyksiä. Kukaan ei halua menettää mahdollisuutta tehdä voittoa riittämättömän kaluston takia ja pettymykset voivat vaikuttaa negatiivisesti myös tuleviin vedonlyöntipäätöksiin.

Yksi mahdollinen näkökulma kaupankäyntiin on kertoimilla keinottelu. Näitä mahdollisuuksia on tarjolla silloin, kun kertoiminen välillä on epätasapainoa ja kertoimia samaa tapahtumaa varten löytyy useista eri lähteistä. Urheiluvedonlyönnissä tämä tarkoittaa sitä, että vedonlyöjällä on mahdollisuus ostaa veto korkeammalla panoksella, kun osa ostovedoista. Vastavedot tulee asettaa nopeasti, sillä näiden mahdollisuuksien hyödyntämistä varten on olemassa vain pieni aikaikkuna.

Kertoimilla keinottelu on mahdollista asettamalla veto, sekä vedonvälittäjän että vaihtovedonlyönnin kautta. Vaihtelu on suurta eivätkä marginaalit säily pitkään panostuksien vaikutuksen takia. Vastavedot tulee siis asettaa nopeasti, sillä toimituksen toinen puoli ei välttämättä ehdi vastata panokseen marginaalien kadotessa nopeasti markkinoiden paineen alla. Markkinoiden väliltä löytyy myös kertoimilla keinottelun mahdollisuuksia ja varovasti panostamalla voi onnistua luomaan riskittömiä tilanteita. Kuitenkin, tämän tyylinen vedonlyönti voi olla voitollista vain nopeiden päätösten ja parhaan teknologian avulla.

Vihjekauppiaat

Vedonlyönti houkuttelee puoleensa suuren määrän vihjekauppiaita joilta saat parhaat veikkausvihjeet, varsinkin hevoskilpailujen saralla. ”Racing Post” on alan johtava sanomalehti Britanniassa ja se sisältää päivittäin suuren määrän vihjekauppiaiden ilmoituksia. Mainostaakseen lehdessä vihjekauppiaan tulee ensiksi todistaa vetojensa toimivuus, joka tapahtuu olemalla yhteydessä vinkkaajien suorituksia monitoroivaan tahoon ennen ilmoituksen julkaisua. Tämä tarkoittaa sitä, että lehdessä ilmoittavilla vihjeiden myyjillä on todistetusti voittava vedonlyöntihistoria. Useat vihjeiden myyjät tarjoavat vinkkejä sisäpiiritietoja hyödyntäen ja useat vihjeiden myyjistä ovat entisiä hevosjockeytä.

On olemassa suuri kysyntä pelaajien asiakastiedoille ja nimilistoille, mukaan lukien vedonlyöjien koti- sekä sähköpostiosoitteet joita välittäjät kauppaavat. Yksilöt jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa vedonlyöntiä kohtaan päätyvät usein näille listoille joita myydään ja vaihdetaan pelimarkkinoilla. Henkilökohtaiset tiedot ovat arvokkaita hyödykkeitä, varsinkin kun on kyse jostain niin tunneperäisestä asiasta kun vedonlyömisestä. Vihjeidenmyyntipalvelut voivat mukautua ihmisten elämäntilanteisiin ja tyyleihin vinkkejä kaupitellessaan. Osa veikkausvihjeet myyjistä tarjoaa jopa 3 kuukauden ilmaista kokeilujaksoa potentiaalisille asiakkaille jotka heidän tietojensa perusteella ovat varakkaita ja potentiaalisesti tuottavia.

Internetin yleistymisen myötä myös veikkausvihjeet ovat kasvaneet. Osa palveluista on ilmaisia, mutta yleensä palvelut ovat kuukausimaksullisia ja niistä on mahdollista saada alennusta pidempiaikaisen tilauksen yhteydessä. Kuten monilla muillakin aloilla, internetin vedonlyöntiin liittyviä sivuja ei välttämättä monitoroida. Tämä tarkoittaa, että alalla on useita vihjeiden myyjiä joiden todellisesta tasosta ei ole todisteita. Kuitenkin, on olemassa yksityisiä sivustoja jotka on omistettu näiden vihjemyyjien arvostelemiseen ja suositusten tekemiseen. Joillain tavoilla internet on luonut entistä valvotumman alustan vihjeiden myyntiä varten. Nyt on helpompi löytää tietoa huonoista vihjekauppiaista parhaita palveluita etsiessä.

Rahan hallinta

Yksi vedonlyömisen tärkeimpiä osa-alueita on rahanhallinta ja vetojen ylös kirjaaminen vedonlyöntibonukset saattavat auttaa tässä. Uhkapelaamisen on tarkoitus olla hauskaa ja näinä päivinä myös entistä sosiaalisempaa toimintaa. Kuitenkaan, ei vaadita suurta uhrausta ajankäytön suhteen, että oppii hallitsemaan panoksien käytön ja kirjaamaan vetonsa ylös. On hyvin yleistä aliarvioida tappioiden määrä ja yliarvioida voitot. Suorituksesi ja panostuksien seuraaminen voi auttaa ongelmien ennaltaehkäisyssä sekä valmistautuminen joten kannattaa lukea veikkausvihjeet ja tehdä pientä taustatutkimusta jos haluaa tosissaan betata. Kukaan ei halua hävitä jatkuvasti, joten on parasta hallita rahankäyttöä ja monitoroida tuloksia, ettei näin pääse käymään.

Satunnaiset hupipelaajat pelaavat vain sillä määrällä rahaa jonka ovat valmiita häviämään. Vedonlyönti on viihdeaktiviteettia josta maksetaan siirtämällä rahaa vedonvälittäjille. Kuitenkin, vedonlyönti on ainutlaatuinen ajanviete, sillä parhaassa tapauksessa sinulla voi olla pelaamisen jälkeen enemmän rahaa kuin aloittaessasi. Ilmeisesti vain 2 % urheiluvedonlyöjistä voittaa tasaisesti pitkällä tähtäimellä, näillä vedonlyöjillä ovat veikkausvihjeet takuusti käytössä. Tämä tarkoittaa sitä, että 98 % vedonlyöjistä sijoittaa pelaamiseen enemmän rahaa kuin saavat takaisin. Tämä ei ole kuitenkaan useimmille ongelma, mutta kuitenkin huonojen vetojen tunnistaminen auttaa vähentämään tappioita.

Ongelmapelaamista ilmenee, mutta vedonlyöntiyritykset ovat nykyisin tietoisempia ja vastuullisempia ongelmista. Joka tapauksessa, vedonlyönti voi aiheuttaa riippuvuutta, mutta apua varten on olemassa organisaatioita. Britanniassa on ollut suuri määrä poliittista painetta vedonlyöntiä vastaan joten suurten yritysten on täytynyt toimia. Pääoperaattoreiden ryhmä on perustanut auttavan elimen jonka tehtävänä on ehkäistä ongelmapelaamista. Televisiossa ja lehdissä julkaistavat uutiset kasvattavat ihmisten tietoisuutta peliongelmista ja kertovat siitä, että ala suhtautuu potentiaalisiin ongelmiin vakavasti.

Osa vedonlyöjistä pelaa johdonmukaisesti tietyn suuruisilla panoksilla, joita he eivät muuta voittaessaan tai hävitessään. Satunnainen pelaaja useimmiten lyö 10 € vedon hevosurheilusta tai jalkapallo-ottelusta viikonloppuisin, eikä kasvata tai vähennä vedon suuruutta oli veto sitten voittava tai tappiollinen, vedonlyöntivihjeet yleensä kasvattavat satunnaisen pelaajan uskallusta pelata enemmän tosin. Panokset pysyvät kiinteinä ja myös pelibudjetti pysyy hallinnassa. Kuitenkin, tämä lähestymistapa ei maksimoi voittoja voittoputken aikana, eikä minimoi tappioita tappioputkessa. Tämä tunnetaan tasapanosten strategiana, veikkausvihjeet auttavat erittäin paljon tällä tasolla sillä marginaalit ovat suhteellisen pieniä joten voittoa pystyy silloi kerryttämään tasaisesti.

Panoksien kasvattamisen halu voittoputken aikana on osa jokaisen ihmisen luonnetta. Uhkapelaaja on haavoittumaisimmillaan heti suuren voiton jälkeen. Ilmeisesti me pelaamme holtittomammin pelatessamme vedonvälittäjän rahoilla. Tämä lähestymistapa on johdettu tasapanosten strategiasta. Tässä tapauksessa vedonlyöjä voi sijoittaa 10 % pelikassastaan yksittäistä vetoa varten. Ja kun pelikassa kasvaa ajan myötä, myös panokset kasvavat samassa suhteessa. Ja kun pelikassa pienenee, myös panokset pienenevät. Kyseessä on siis turvamekanismi mahdollista tappioputkea vastaan ja myös tapa saada voittoputkesta enemmän irti kasvattamalla panoksia samassa suhteessa.

Matematiikka tämän strategian taustalla on hyvin simppeliä, silloin kun käytetään tiettyä prosenttia pelikassasta yksittäisen vedon lyömiseen. Jos riskeerattava summa per veto on 10 %, tulee yhden vedon panokseksi 10 € pelikassan ollessa 100 €, 9 € pelikassan ollessa 90 € ja 11 € pelikassan ollessa 110 €. Tämä strategia vaatii jonkin verran kirjanpitoa pelikassan kasvun seuraamista varten. Kirjaa voidaan pitää urheilulajin, tai vetotyypin perusteella, ja myös erilaisia panostus-strategioita on mahdollista kokeilla. Suuremmat vedot joita lyödään harvemmin sopivat tähän lähestymistapaan paremmin, kuin suuri määrä vetoja pienillä panoksilla. Nämä strategiat kannattaa pitää mielessä jos hakee vedonlyöntibonuksia.

rahan hallinta
Kuva: Jo Jakeman, CC BY

Todennäköisyyksien vertailu

Vedonvälittäjät kilpailet useilla eri osa-alueilla, tärkeimmän alueen kuitenkin aina ollessa hinta, samalla tapaa kuten tekevät myös kaupat kauppakadun varrella. Todennäköisyyksien laskijat ottavat huomioon useita riskejä ja seikkoja laskiessaan kertoimia kutakin urheilutapahtumaa varten. Jos jokainen vedonvälittäjä tarjoaisi samaa kerrointa kutakin peliä varten, tulisi vedonlyönnistä tylsää, ilman mahdollisuutta vertailla kertoimia vedonlyöntiin. Rahaa käyttäessä jokainen haluaa mahdollisuuden tinkiä ja uskoa löytäneensä parhaan hinnan. Veikkausvihjeet jota vedonlyöjät käyttävät päätöksiä tehdessään täytyy olla täsmällistä sekä ajan tasalla olevaa, vain näin on mahdollista pysyä hintamuutoksien edellä.

Kertoimet sisältävät vedonvälittäjien voittomarginaalit, jotka voivat olla mitä tahansa välitä 1-50 %. Nämä luvut rinnastetaan teoreettiseen voittoon, joka voi 100 € panoksella siis olla väliltä 1-50 €. Nämä numerot ovat vain teoreettisia sillä kertoimet ovat harvoin täydellisiä pelaajan kannalta, näin taataan pankin jääminen voitolle tuloksesta riippumatta. Kertoimet ovat joko positiivisia tai negatiivisia verrattuna mahdollisten lopputulosten määrään. Jos jokainen Englantilainen lyö vetoa sen puolesta, että Englanti voittaa jalkapallon MM-kilpailut, vedonvälittäjä jää tappiolle marginaaleista riippumatta.

Vedonlyöjä on aina epäedullisessa tilanteessa vedonlyönnin marginaalien takia jota veikkausvihjeet koittavat tasoittaa. Tämän takia prioriteetiksi muodostuu edun etsiminen virheellisesti asetetuista kertoimista, tai vedonvälittäjistä jotka sallivat suuret vetomäärät ennen kertoimien päivittämistä. Osalle vedonlyöjiä parhaan kertoimen löytäminen on tärkeintä ja he lyövät vetoa pelkästään parhaalla hinnalla. Internetistä löytyy pitkä lista sivustoja jotka vertailevat vedonvälittäjiä keskenään, listaten urheilutapahtumien kertoimien erot. Ilmaiset vedot ja promootiot eivät tee asiakkaista ikuisesti lojaaleita, sillä suurin osa ihmisistä haluaa lyödä vetoa aina parhain saatavin kertoimin.

Yhteenveto

Vedonlyönti on ikivanha ajanviete, jonka suosion takaa ihmisen luonne. Internet ja mobiiliteknologiat ovat muuttaneet sen miten lyömme vetoa, mutta perusperiaatteet pätevät yhä. Vedonlyönnissä on kyse rahan riskeeraamisesta voittoa tavoitellessa, tehtiin se sitten uusinta tietokonetta tai puhelinta käyttäen. Kortin numero tai nopan pyöräytys tapahtuu nyt verkossa. Potentiaalisen riskin ja palautuksen suhteen, esittävät todennäköisyyden mittarina käytetyt kertoimet.

Teknologian kehittyminen on kasvattanut vedonlyöntitapojen määrää sekä miten löytää vedonlyöntivihjeet ja tuonut vedonlyöntiin liittyvän informaation kaikkien saataville. On totta, että tilanne ei ole ollut koskaan niin hyvä vedonlyöjien kannalta, markkinoiden ollessa nyt niin kilpailukykyisiä. Kertoimia vertailevat sivustot tekevät mahdolliseksi sen, että vedonlyöjät voivat aina valita markkinoiden parhaat kertoimet. Teknologia on myös mahdollistanut muuttuvien hintojen hyödyntämisen entistä tehokkaammin. Vedonlyöjillä on nyt mahdollisuus päästä käsiksi suureen määrään ilmaista informaatiota, jonka avulla on mahdollista tehdä valistuneita vedonlyöntipäätöksiä.

Taistelu vedonlyöjän ja välittäjän välillä on silti yhä olemassa. Kaikissa vedonlyönnin muodoissa etu on yhä aina pankin puolella, joka tarjoaa marginaalien ja komissioiden avulla vedonlyönti-infrastruktuurin, sekä maksaa pelaajien voitot. Kuitenkin, tietokoneiden, sekä mobiiliteknologioiden kehityksen trendit ovat hiljalleen kääntäneet asetelmat vedonlyöjän eduksi. Ei ole epäilystä siitä, etteivätkö vedonvälittäjät yrittäisi kääntää asetelmaa taas omaksi edukseen, kilpailun jatkuessa ikuisesti.