Kaupallinen sisältö | 18+ | Ehdot ovat voimassa

Vedonlyöntisanasto

A

Accumulator – Moniveto
Against The Spread
Ante Post
Arbitrage – Arbitraasi
Asian Handicap – Aasialainen tasoitus

B

Back
Bankroll – Pelikassa
Banker
Betting Exchange – Vaihtovedonlyönti
Bonus – Bonus
Bonus Code – Bonuskoodi
Bookie (Bookmaker) – Vedonvälittäjä
Bookings Points – Varoituskorttipisteet

C

Canadian Line
Chalk
Clean Sheet – Nollapeli
Correct Score – Tulosveto

D

Dead Heat – Tasapeli
Dog – Altavastaaja
Double Chance
Draw No Bet (DNB) – Ei tasapelin mahdollisuutta

E

Each Way
Edge – Etu
European Handicap – Eurooppalainen tasoitus
Even Money

F

First Scorer – Ensimmäinen maalintekijä
Fixed Odds – Kiinteät kertoimet
Future Bet

G

GamCare
Grand Salami

H

Half time/Full time – Puoliaika/täysaika
Hedging

J

Juice

L

Lay
Line
Lock

M

Match Bet – 1X2
Money Line

N

Non-Starter

O

Odds – Kertoimet
Odd/Even – Pariton/parillinen
Over/Under – Yli/alle

P

Parlay – Moniveto
Period Betting
Point Spread
Pool Betting – Pottipelivedonlyönti
Punter – Vedonlyöjä

R

Result Betting – Tulosveto

S

Scorecast
Spread
Stake – Panos
Square
Steam

T

Tie – Tasapeli
Trixie

U

Underdog -Altavastaaja

V

Value Bet – Arvoveto
Vigorish
Void Bets

W

Win or Win/Place Bet
Wise Guy

Accumulator – Moniveto

Yhdistelmä vetoja, joiden kaikkien tulee olla voittavia, jotta veto onnistuu. Moniveto sisältää vähintään neljä kohdetta, täten erottuen tupla- ja triplavedoista. Monivedon kerroin kasvaa sitä mukaan, kun vedot voittavat ja lopullinen voittokerroin saadaan laskemalla kohteiden kertoimet yhteen. Jos yksikin joukkueista häviää, menettää pelaaja koko vedon. Kannattaa siis käydä läpi meidän veikkausbonukset ja miksi sinun kannattaisi käyttää niitä. Tämän tyyliset vedot houkuttelevat pienillä panoksilla pelaavia vedonlyöjiä, sillä pienestä panoksesta huolimatta monivedoilla voi päästä käsiksi suuriin voittoihin.

Against the Spread

Ottelun lopputulos, jossa ennakkosuosikki ei voita peliä yli tasoituksen. Kun kaksi urheilukoitoksessa kohtaavaa joukkuetta eivät ole taidoiltaan samalla tasolla, vedonvälittäjät antavat avauskertoimissa tasoitusta altavastaajalle, tavoitteenaan vetojen houkuttelu markkinoiden molemmilta puolilta. Tätä kutsutaan tasoitukseksi suosikkijoukkuetta vastaan, tai altavastaajan puolesta, ja jos ennakkosuosikki ei tee ottelussa pisteitä tasoituksen yli, lopputulos jää alle tasoituksen.

Ante Post

Kerroin tulevaisuudessa tapahtuvalle urheilutapahtumalle. Termi on alun perin lähtöisin hevosurheilusta, mutta pätee nykyisin kaikkiin lajeihin. Ante post-kertoimet ovat usein houkuttelevia, mutta veto on häviävä, jos tapahtuma perutaan tai valinta ei otakaan osaa urheilutapahtumaan. Tämän tyyliset vedot ovat erityisen alttiita hintojen vaihteluille olosuhteiden muuttuessa. Ante post-vedot ovat suosittuja hevosurheilun lisäksi jalkapalloturnauksissa.

Arbitraasi

Voittojen maksimointi epätasapainossa olevia kertoimia hyödyntämällä, pelaamalla samanaikaisesti molempien lopputuloksien puolesta. Arbitraasi-tilanteessa asetettu veto turvataan, asettamalla vastaveto päinvastaisen lopputuloksen puolesta, epätasapainossa olevia kertoimia hyödyntäen. Vedot tulee asettaa samanaikaisesti molemmilla vedonlyöntimarkkinoilla, sillä tämän kaltaiset tilaisuudet katoavat nopeasti, kertoimien tasoittuessa vetojen määrän kasvun myötä.

Asian Handicap – Aasialainen tasoitus

Tämän tyyliset, alun perin Aasiasta lähtöisin olevat, tasoitukset, ovat suosittuja erityisesti jalkapallon vedonlyönnissä. Aasialaisen tasoituksen suurin hyöty muihin tasoituksiin nähden on se, että vedon mitätöivä tasapeli ei ole lopputuloksena mahdollinen. Mahdollisia vedon lopputuloksia on siis vain kaksi. Yleensä tasoitusta annetaan ennakkosuosikkia vastaan, tarjoten etua altavastaajan roolissa olevalle joukkueelle. On olemassa kaksi Aasialaisen tasoituksen vetotyyppiä, vedonlyöjällä on mahdollisuus pelata joko altavastaajaan tai ennakkosuosikin puolesta. Täyden panoksen vedot ovat sallittuja, kuten myös puolen panoksen, joissa vain puolet panoksesta menetetään jos veto on tappiollinen.

Back

Veto, jossa vedonlyöjä asettaa panoksen jonkin asian tapahtumisen puolesta, tapahtumatta jäämisen sijasta. Onnistuneen vedon palautuksen määrä, lasketaan panoksen ja kertoimen välisen suhteen perusteella. 10 € veto kertoimella 2/1, palauttaa 30 € (10 € x 2 + 10 €). Panos palautetaan aina onnistuneen vedon yhteydessä. Puolesta/vastaan vedot toimivat siten, että toinen osapuolista lyö vetoa jonkin asian tapahtumisen puolesta (backer), jonka jälkeen vedon ottaa vastaan osapuoli, jonka näkemys tapahtumista on päin vastainen (layer).
Brittiläiset hevosurheilun vedonvälittäjät ottavat pelkästään vastaan vetoja, joita lyödään tietyn asian tapahtumisen puolesta. Myös perinteiset vedonvälittäjät ottavat vastaan vetoja, joissa asiakas haluaa asettaa panoksen joukkueen tai hevosen voiton puolesta.

Bankroll – Pelikassa

Pelikassalla tarkoitetaan joko rahasummaa, jonka pelaaja on varannut tiettyä pelistrategiaa varten, tai kaikkia pelaajan vedonlyöntiin varaamia rahoja. Pelikassa kasvaa ja pienenee voittojen sekä tappioiden myötä. Pelikassa pitää sisällään pelaajan vedonlyöntiä varten varaamat rahat, jotka voidaan jakaa eri lajien ja vedonlyöntimarkkinoiden kesken. Joissain tapauksissa, toinen osapuoli voi rahoittaa vedonlyöjän pelikassaa, jolloin vedonlyöjän odotetaan maksavan sijoitukset takaisin voittavien vetojen yhteydessä.

Banker

Banker on valinta monivedossa, jonka voittamista pidetään varmana. Hevosurheilussa valinta voi olla kisojen vahva ennakkosuosikki, tai jalkapallossa joukkue, jolla on massiivinen taitoetu vastajoukkueeseen nähden. Ei ole kuitenkaan olemassa varmoja vetoja, joten vedonvälittäjät ottavat mielellään vastaan monivedot, joissa on mukana bankereina pidettyjä kohteita. Vedonlyöjät näkevät banker-kohteet usein riskivapaina, mutta urheiluvedonlyönnissä mikään ei ole varmaa ja vahvinkin ennakkosuosikki voi hävitä.

Betting Exchange – Vaihtovedonlyönti

Vedonvälittäjien tyyppi, joka sallii asiakkaiden lyövän vetoa jonkin asian tapahtumisen, tai tapahtumatta jäämisen, puolesta. Vaihtovedonlyönti tuo yhteen vetoja asettavat pelaajat vetoja vastaanottavien pelaajien kanssa, eli osapuolet joilla on eri näkemys tapahtumien lopputuloksesta. Vedot astuvat voimaan kun osapuolet pääset sopuun hinnasta, vedot voivat myös astua voimaan osittain, jos vain osa vedosta hyväksytään. Jos vedosta ei päästä yhteisymmärrykseen, veto raukeaa. Kertoimet vaihtovedonlyöntimarkkinoilla vaihtelevat jatkuvasti, sen hetkisestä kysynnästä ja tarjonnasta riippuen.

Bonus – Bonus

Vedonvälittäjän asiakkailleen tekemä tarjous, jossa vedonvälittäjä palkitsee asiakkaansa ylimääräisin eduin. Bonusten yleisin muoto ovat uusille asiakkaille tarjotut ilmaiset vedot, tosin osaan bonuksista ovat oikeutettuja myös vanhat asiakkaat. Bonukset eritellään rahatalletuksen vaativiin tai ilman talletusta lunastettaviin bonuksiin, kohdennettuina joko uusille tai jo rekisteröityneille asiakkaille. Bonukset ovat yksi strategioista, joilla vedonvälittäjät yrittävät houkutella uusia asiakkaita kovan kilpailun vallitessa markkinoilla.

Bonus Code – Bonuskoodi

Koodi, joka syötetään tilin avaamisen yhteydessä tai jo aktivoitua tiliä käyttäen, tavoitteena bonuksen lunastaminen. Bonuskoodin syöttäminen välittää käyttäjän pelitilin tiedot, oli kyseessä sitten uusi tai jo rekisteröitynyt asiakas, bonuksen myöntävälle vedonvälittäjälle. Bonuskoodien käyttö on vapaaehtoista, mutta bonuksen lunastaminen vaatii koodin syöttämisen. Koodeilla myös estetään bonusten väärinkäyttö, sillä bonuksen voi lunastaa vain kerran per pelaaja.

Bookie (Bookmarker) – Vedonvälittäjä

Vedonvälittäjä on yksittäinen henkilö tai organisaatio, joka ottaa vetoja vastaan asiakkailta. Vedonvälittäjä voi operoida suoraan raviradalta, pääkadun vedonlyöntitoimistoista, puhelimitse tai internetistä käsin. Vedonvälittäjä tekee tuottonsa lisäämällä oman voittomarginaalin, tietyn asian tapahtumisen puolesta tarjottuihin kertoimiin. Tavoitteena on pitää kirjanpito voitollisena, pelien lopputuloksista huolimatta. Tämä on hypoteettinen skenaario, sillä pelaajien lyömät vedot voivat myös kääntää kertoimet vedonvälittäjää vastaan, mutta matemaattinen etu pitkällä tähtäimellä voittamiseen, on kuitenkin aina vedonvälittäjän puolella.

Booking Points – Varoituskorttipisteet

Jalkapallon varoituskorteista vetoa lyödessä, jokainen keltainen kortti on arvoltaan 10 pistettä ja punainen 25. Ottelun lopussa, pisteet lasketaan yhteen. Jos ottelussa on annettu kolme keltaista korttia ja yksi punainen kortti, varoituskorttipisteitä kertyy yhteensä 55 (3 x 10 + 1 x 25). Vedonlyöjät voivat lyödä vetoa siitä, jääkö pistemäärä yli tai alle odotetun, tämä on yksi suosituimmista hajonta-vedonlyönnin muodoista. Vedonlyöjät tutkivat ennen otteluja joukkueiden varoituskorttitilastoja, myös ottelun tuomarit huomioiden, ja tekevät näiden pohjalta päätöksen, asettavatko he panoksen yli- vai ali-vaihtoehdon puolesta. Varoituskorttipisteistä voidaan tehdä myös ottelunaikaisia vetoja.

Canadian Line

Pistehajonta- tai tasoitusveto, jossa etu myönnetään aina peliin altavastaajana lähtevälle joukkueelle. Useimmiten Canadian Line-vetoja on tarjolla jääkiekon saralla, jääkiekon ollessa Kanadan suosituin urheilulaji. Kun muissa samantyylisissä vedoissa pistehajonta vaihtelee asetettujen vetojen määrän perusteella, Canadian Line-vedoissa tasoitus pysyy aina samana, ollen 1,5 maalia. Tämä tarkoittaa sitä, että hajonnan sijaan kertoimet muuttuvat, houkutellen vetoja molemmilta puolilta markkinoita. Vedonlyöjät voivat pelata joko sen puolesta, että ennakkosuosikki voittaa vähintään kahden maalin erolla, tai että altavastaajana peliin lähtevä joukkue ei häviä yli yhdellä maalilla, tasoituksen ollessa aina kiinteä 1,5.

Chalk

Termillä chalk tarkoitetaan vedonlyöjää, joka lyö vetonsa aina ennakkosuosikkien puolesta, pienistä kertoimista välittämättä. Chalk-vetoja suosivat pelaajat, jotka panostavat aina ennakkosuosikkiin, tämän kaltaiset vedonlyöjät tunnetaan suosikkien tukijoina. Osa vedonlyöjistä pelaa aina suosikkijoukkueiden puolesta, kertoimista ja muusta vetotarjonnasta välittämättä. Britannian hevosurheilussa, tämän tyyliset vedot voittavat kuitenkin vain 30 % lähdöistä, joten taktiikkaa ei voi suositella.

Clean sheet – Nollapeli

Erityisesti jalkapallossa käytetty termi, jolla viitataan suoritukseen, jossa joukkue onnistuu estämään vastustajaansa tekemästä maaleja ottelun aikana. Tavoitteessa on onnistuttu, jos toinen joukkueista ei onnistu maalinteossa, tai jos koko peli päättyy maalittomana. Maalivahtien ja puolustajien tärkeimpänä tavoitteena on rajoittaa vastapuolen maalintekotilanteita, täten estäen maalien syntymisen.

Correct Score – Tulosveto

Erityisesti jalkapallossa suosittu veto, jossa vedonlyöjät yrittävät veikata tarkalleen ottelun päätöslukeman. Tulosvedosta tekee suositun sen tarjoamat houkuttelevat kertoimet ja se, että vedonlyöjillä on pienilläkin panoksilla mahdollisuudet suuriin voittoihin. Kuitenkin, kyseessä on myös vedonvälittäjien suosikkiveto, sillä vetoon sisältyy suuri määrä muuttujia ja mahdollisten lopputuloksien lukumäärä on korkea.
Joukkueet jotka johtavat peliä selkeällä erolla, usein ovat alttiita kavennukselle pelin viimeisillä hetkillä, samalla pilaten monien vedot viime minuuteilla. Vedonvälittäjät usein tarjoavatkin tulosvetoa myös pelkälle ensimmäiselle puoliajalle.

D

Dead Heat – Tasapeli

Dead Heat-termi viittaa urheilutapahtuman lopputulokseen, jossa voittajan valitseminen ei ole mahdollista. Esimerkiksi, jos hevoskilpailuissa kaksi hevosta ylittää maaliviivan täysin samaan aikaan, ei voittajaa voida valita. Jos tuomari ei pysty tekemään päätöstä silmämääräisesti, joudutaan turvautumaan videotallenteeseen voittajan valitsemiseksi. Videotaltioinnin avulla voidaan todeta kilpailun voittanut hevonen, vaikka vain yhden pikselin erolla. Asiakkaat jotka löivät vetoa tasapeliin päättyneestä kisasta, saavat korvauksena puolen panoksen oikeuttaman voiton, alkuperäisen kertoimen perusteella. Vedonvälittäjä pitää toisen puolen panoksesta, sillä vedonvälittäjä joutuu tasapelin sattuessa maksamaan molempia hevosia veikanneille vedonlyöjille.

Dog – Altavastaaja

Tapahtumaan altavastaajana lähtevä joukkue tai pelaaja. Kun lyödään vetoa kahden mahdollisen lopputuloksen puolesta (voitto/tappio), on normaalia että toinen joukkue tai pelaaja lähtee tapahtumaan ennakkosuosikkina. Altavastaaja on vähemmän vetoja keräävä osapuoli, markkinoiden suosiessa ennakkosuosikkia. Piste- ja tasoitusvedonlyönnissä altavastaajalle annetaan tasoitusta ennakkosuosikkiin nähden, jotta vetoja saadaan houkuteltua markkinoiden molemmin puolin.

Double Change

Jalkapalloveto, jossa kolme mahdollista ottelun lopputulosta, yhdistetään kahdeksi. Perinteisessä vedonlyönnissä vetoa lyödään kolmesta mahdollisesta lopputuloksesta, koti-tasapeli-vieras (1×2). Double Change-vedossa sen sijaan mahdollisia lopputuloksia ovat 1X, 2X ja XX. Kertoimet Double Change-vetoihin johdetaan kahden mahdollisen lopputuloksen pohjalta, joka tarkoittaa että kertoimet jäävät normaalia pienemmiksi.

Draw No Bet (DNB) – Ei tasapelin mahdollisuutta

Jalkapalloveto, joka mitätöidään, jos ottelu päättyy tasapeliin. Tilanteessa jossa ottelu päättyy tasapeliin, panokset palautetaan vedonlyöjille. Vetoon sisältyy takuu siitä, että veto ei ratkea jos ottelu päättyy ratkaisemattomana. Tämän tyylisten vetojen kertoimet ovat perinteisiä 1X2 vetoja alhaisempia, sillä mahdollisia lopputuloksia on vain kaksi, joko koti- tai vierasjoukkueen voitto.

E

Each Way

Suosittu hevoskilpailujen vetotyyppi, joka kattaa alleen tilanteet, joissa hevonen voittaa kilpailun tai sijoittuu neljän parhaan joukkoon. Kilpailun tyyppi, sekä hevosten määrä määrittää eri sijojen arvot. Kertoimet vaihtelevat normaalisti 1/4 ja 1/6 välillä, riippuen hevosten määrästä ja kisan luonteesta. Each Way-vedot ovat suosittuja altavastaajista, sillä jopa osittaiset kertoimet voivat tarjota vedolle hyvän palautuksen. Myös jalkapalloturnaukset soveltuvat Each Way-vetoihin. Jalkapallosta vetoa lyödessä, pelaajalla on mahdollisuus voittaa puolet kertoimista jos veikattu joukkue pääsee finaalipeliin, mutta sijoittuu kuitenkin toiseksi.

Edge – Etu

Vedonlyöjän tai vedonvälittäjän etu vedonlyöntimarkkinoilla. Kertoimien hintaan lisätään aina voittomarginaali, jonka avulla vedonvälittäjällä on mahdollisuus tehdä voittoa pitkällä tähtäimellä. Asiakkaat kuitenkin aina etsivät etua vedonvälittäjään nähden, kun he kokevat kertoimien olevan virheellisiä. Etu voi olla esimerkiksi sisäpiirin tieto, josta vedonvälittäjä ei ole tietoinen, täten etu siirtyy pelaajan puolelle.

European Handicap – Eurooppalainen tasoitus

Jalkapallon tasoitusveto, joka kattaa kaikki kolme mahdollista lopputulosta. Vedon lopputulos määräytyy tasoituksen ja ottelun maalien määrän perusteella. Ennakkosuosikki voittaa vedon, jos maaleja tehdään tasoitusta suurempi määrä. Altavastaaja voittaa vedon, jos maalien lukumäärä jää tasoituksen alle. Tasapeli, tai X, tapahtuu kun annettu tasoitus ja voittavan joukkueen maalien lukumäärä ovat samat.

Even Money

Kerroin kohteelle, jonka häviämisen ja voittamisen todennäköisyyttä pidetään samana. Onnistuneet Even Money-vedot tuplaavat vedonlyöjän panoksen. 10 € panos palauttaa siis 20€, koostuen 10 € voitosta ja palautetusta panoksesta. Yleensä kertoimet markkinoilla, jotka arvioivat kahden mahdollisen lopputuloksen todennäköisyyden samaksi, ovat kuitenkin hieman alle Even Money-tilanteen, vedonvälittäjän voittomarginaalista johtuen.

F

First Scorer – Ensimmäinen maalintekijä

Vedon lyöminen ensimmäisestä maalintekijästä on suosittu jalkapalloveto, mutta sopii myös muihin lajeihin, kuten rugbyyn tai amerikkalaiseen jalkapalloon. Vedon yleisimmät variaatiot ovat ensimmäinen maalin tekevä pelaaja tietystä joukkueesta ja ensimmäinen maalintekijä toisella puoliajalla. Live-vedonlyönti mahdollistaa myös vedon lyömisen siitä, kuka tekee seuraavan pelin maalin, vaikka ensimmäinen maali olisikin jo tehty. Vedonlyöjillä on myös mahdollisuus panostaa sen puolesta, että ottelussa ei enää synny maaleja. Mahdolliset omat maalit eivät vaikuta vetoon.
Vedonvälittäjät tarjoavat useita eri variaatioita tästä suositusta vedosta ja vaikka vedot kertoimien puolesta näyttävätkin houkuttelevilta, sisältyy niihin tuntuva vedonvälittäjän voittomarginaali.

Fixed Odds – Kiinteät kertoimet

Fixed Odds-vedoissa kertoimet ovat kiinteitä, kertoimet eivät siis ole alttiita vaihtelulle. Perinteisesti vedonlyöntitoimistojen jalkapallokuponkeja myydään kiintein kertoimin, sillä kupongit on printattu jo useita päiviä ennen niiden myymistä. Kertoimet ovat tiedossa kun vetoja asetetaan, eivätkä kertoimet enää sen jälkeen muutu. Vedonvälittäjät laskevat kiinteät kertoimet siten, että matemaattinen todennäköisyys jää aina vedonvälittäjän puolella. Kiinteät kertoimet heijastavat vedonvälittäjän näkemystä, jonkin asian tapahtumisen todennäköisyydestä.

Future Bet

Amerikkalaisten vedonlyöntimarkkinoiden Future bet, vastaa pitkälti Eurooppalaista Ante post bet-vetoa. Kertoimet julkaistaan jo ennen normaalin kauden alkamista amerikkalaisen jalkapallon, jääkiekon, koripallon ja pesäpallon liigoissa. Vedon tavoitteena on veikata, kuinka joukkueet tulevat pärjäämään liigoissaan tulevaisuudessa. Markkinoita päivitetään sitä mukaan kun pelejä pelataan ja kertoimiin vaikuttavat myös asetettujen vetojen määrä.

G

GamCare

Brittiläinen organisaatio, joka perustettiin käsittelemään ongelmapelaamista ja peliriippuvuutta. Osana sitoutumistaan vastuulliseen pelaamiseen, brittiläiset vedonvälittäjät, vedonlyöntikioskeissa sekä verkossa, mainostavat GamCaren palveluita. Yrityksen henkilöstö koostuu ammattilaisista, joiden tehtävänä on auttaa ongelmapelaamisesta kärsiviä ja heidän omaisiaan. Lisäksi GamCarella on tiimi, joka keskittyy tiedottamaan ja kouluttamaan ihmisiä liittyen pelaamisen riskeihin, lisäten tietoisuutta aiheesta.

Grand Salami

Pesäpallon vedonlyöntimarkkina, pohjautuen yhden päivän aikana tehtyihin juoksuihin, useissa peleissä. Jos asiakas on sitä mieltä, että juoksuja tulee odotettua enemmän, pelaa hän yli-vaihtoehtoa. Jos asiakas taas uskoo juoksujen jäävän odotetun alle, pelaa hän alle-vaihtoehtoa. Juoksut pisteytetään tavalla, joka poistaa tasapelin mahdollisuuden ja sitä kautta panosten palautuksen. Veto voi olla hyvin haasteellinen voitettava, sillä yhden päivän aikana pelataan jopa 15 peliä, mutta helpottuu päivinä, jolloin pelejä on vähemmän.

H

Half time/Full time – Puoliaika/Täysaika

Jalkapallon tuplaveto, jossa pelaaja yrittää veikata pelin tuloksen, ensin ensimmäisen puoliajan ja sitten täyden ottelun jälkeen. Vedonlyöjän molempien veikkauksien tulee osua oikeaan, jotta veto on voittava. On olemassa kolme mahdollista tulosta yhtä puoliaikaa kohden, joten koko peliä varten on yhdeksän mahdollista lopputulosta. Yleensä pidetään todennäköisenä, että pelin ennakkosuosikki johtaa peliä ensimmäisen puoliajan jälkeen. Johto mitätöityy puoliajan myötä, jolloin altavastaajalla on vielä mahdollisuus voittaa seuraava pelin puolisko.

Hedging

Menetelmä joka takaa voittavan vedon, ottamalla vakuutus vedon pilaavien skenaarioiden varalta. Menetelmä on suosittu erityisesti monivedoissa, tilanteissa joissa veto on jo voittava ja vedonlyöjä haluaa taata vedon onnistumisen, panostamalla jäljellä olevien pelien molempien lopputuloksien puolesta. Lopulliset voitot pienenevät menetelmän myötä, mutta tuotto on silti taattua, sillä riittävä määrä veikkauksia on jo oikein. Hedging-tarkoittaa panostamista molempien lopputuloksien puolesta, tavoitteena voittamisen varmistaminen tai tappioiden minimointi.

J

Juice

Erityisesti Yhdysvalloissa pelattaviin vedonlyöntilajeihin liittyvällä termillä, tarkoitetaan vedonvälittäjän kertoimiin lisäämää voittomarginaalia. Termiä voidaan myös käyttää vedonlyöntikohteista, jonka kertoimia vedonlyöjä pitää liian korkeina. Vedonvälittäjän voittomarginaali on palkkio, jonka vedonvälittäjä ottaa korvauksena vetojen ja vedonlyöntialustan tarjoamisesta.

L

Lay

Termi, jota käytetään vaihtovedonlyöntimarkkinoilla vetoja hyväksyessä. Vaihtovedonlyönti perustuu pelaajalta-pelaajalle malliin, joka tuo yhteen vetoja vastaanottavat pelaajat, vetoja tarjoavien pelaajien kanssa. Mallissa vedonvälittäjät ovat pelaajia, jotka ottavat vetoja vastaan. Vaihtovedonlyönti mahdollistaa sen, että vedonlyöjät voivat halutessaan ottaa vedonvälittäjän roolin, vetoja tarjoten. Vedot joita pelaajat kauppaavat, vähentävät vedonvälittäjien ottamaa riskiä.

Line

Termi, jota yleisimmin käytetään lyödessä vetoa yhdysvaltalaisista urheilulajeista, kertoo pelaajille vedonlyöntikohteen potentiaalisen palautuksen. Voittolinjat esitetään numeroin, puolen numeron tarkkuudella. Yhdysvaltalaisissa lajeissa linja myös liikkuu, heijastaen vastaan otettuja vetoja. Markkinoiden ensimmäiset voittolinjat avaa aina Vegas line, johon myös muut vedonvälittäjät pohjaavat kertoimensa.

Lock

Veto, joka ei vedonlyöjän tai välittäjän mielestä voi hävitä. Termiä lock, käytetään yleisimmin yhdysvaltalaisia lajeja pelatessa, sana juontaa juurensa lukkoon lyödystä, varmasta vedosta. Varmoina pidettyjen kohteiden voittokertoimet ovat pieniä, mikä on normaalia vahvojen ennakkosuosikkien kohdalla. Urheilun maailmassa ei kuitenkaan ikinä ole täysin varmoja vetoja, joten myös lock-kohteet voivat hävitä.

M

Match Bet – 1X2

Veto jolla on kolme mahdollista lopputulosta, on suosituin veto jalkapallon ja myös muiden joukkuelajien saralla, joissa kahdesta joukkueesta toinen joko voittaa, tai ottelu päättyy tasapeliin. Veto tunnetaan myös lyhenteellä 1X2. Voitto-tasapeli-voitto tai koti-tasapeli-vieras. Veto on se suosituin ja yksinkertaisin jalkapalloveto, jonka tavoitteena on ottelun lopputuloksen oikein veikkaaminen. 1X2 vetoja pelataan myös monivedoissa, jolloin myös kertoimet nousevat samassa suhteessa pelien määrän kanssa. Monivedossa kuitenkin jokainen kohde on veikattava oikein, että veto on voittava. Eniten pelattuja ovat kotijoukkueen voiton puolesta asetetut vedot.

Money Line

Suosittu yhdysvaltalaisista lajeista pelattava Money Line, vastaa eurooppalaista Match Bet-vetoa. Vedon tavoitteena on veikata urheilutapahtuman lopputulos ilman tasoituksia, jolloin pistehajonta korvataan kertoimilla. Yleisin tämän tyylisten vetojen lopputulos on ennakkosuosikin voitto. Yhdysvaltalaisissa lajeissa jatkoaika lasketaan mukaan peliaikaan, eivätkä paikalliset pelaajat halua mahdollisen tasapelin pilaavan vetoja, joten Money Line-vedoilla on usein vain kaksi mahdollista lopputulosta, kolmen sijaan.

N

Non-Starter

Hevosurheilussa käytettävällä termillä viitataan tilanteeseen, jossa hevonen ei suostu juoksemaan kisan alkaessa. Termiä käytetään myös hevosesta, joka ei kykene juoksemaan jonkin vamman tai muuttuneiden kisaolosuhteiden takia. Termiä käytetään myös muissa lajeissa kuvaamaan aloituskokoonpanosta puuttuvaa pelaajaa. Yhdysvaltalaisissa lajeissa non-starterilla viitataan loukkaantuneeseen pelaajaan, joka ei osallistu aloituskokoonpanoon.

O

Odds – Kertoimet

Numerot joita vedonvälittäjä käyttää kuvaamaan jonkin asian tapahtumisen todennäköisyyttä, lisäksi kertoimet myös määrittävät summan, jonka vedonlyöjä onnistuneella vedolla voittaa. Palautus lasketaan kertomalla kohteen kerroin asetetulla panoksella. Jonkin asian tapahtumisen lisäksi, kertoimilla voidaan myös kuvata asian tapahtumatta jäämisen todennäköisyyttä.

On olemassa useita eri tapoja kertoimien esittämiseen, pääperiaatteen kuitenkin pysyen aina samana, kertoimien esittäessä jonkin asian tapahtumisen todennäköisyyttä. Vedonlyöjät arvioivat ja vertailevat kertoimia, punniten niitä hyödyntäen, onko vedon asettaminen kannattavaa. Vedonvälittäjät kilpailevat kertoimien avulla vedonlyöntimarkkinoilla, kuitenkin aina lisäten kertoimiin oman voittomarginaalin. Tämä tarkoittaa teoriassa sitä, että vedonvälittäjä voittaa aina, mutta käytännössä näin ei kuitenkaan aina tapahdu.

Odd/Even – Pariton/parillinen

Suosittu veto, jossa vedonlyöjä yrittää arvata, onko urheilutapahtuman maalimäärä, tai muu vastaava luku, pariton vai parillinen. Kaikkiin urheilulajeihin sisältyy jonkinlainen pisteytysjärjestelmä, jonka lopputulos aina on joko pariton tai parillinen. Samaan tapaan kun ruletissa mustaa tai punaista pelatessa, ei lopputulosta voi päätellä minkään logiikan avulla. Joissain tapauksissa lopulliset pisteet saattavat jäädä nollaan, joka katsotaan parilliseksi luvuksi.

Over/Under – Yli/alle

Veto siitä, onko lopputulos yli vai alle tietyn ennalta määrätyn luvun. Tätä vetoa voidaan hyödyntää kaikissa pisteytykseen perustuvissa lajeissa. Jalkapallossa, vetoa lyödään siitä jääkö maalienmäärä yli, vai alle vedonvälittäjän arvion. Lopputulokset ilmoitetaan yleensä puolikkaan numeron tarkoituksella, jolloin vedon mitätöivä tasatulos ei ole mahdollinen.

P

Parlay – Moniveto

Parlay on Yhdysvaltojen vastine Euroopan monivedoille. Vetolipuke sisältää useita eri kohteita, joiden kertoimet lasketaan yhteen. Jokaisen valinnan tulee olla oikein, että veto on voittava. Vedonvälittäjät suosivat monivetoja yksittäisten vetojen sijaan, sillä monivedot epäonnistuvat huomattavasti useammin. Mikä monivedoissa houkuttelee pelaajia, ovat vetojen korkeat kertoimet, sillä monivedoissa jo pienillä panoksillakin pelatessa potentiaalinen palautus kasvaa suureksi.

Period Betting

Yhdysvaltojen suosituimmat urheilulajit pelataan erissä ja vedonvälittäjät tarjoavat useita vedonlyöntimahdollisuuksia jokaista erää varten. Tämän tyyliset vedot ovat suosittuja erityisesti jääkiekossa, jossa jokainen ottelu sisältää kolme erää. Amerikkalaiset jalkapallo- ja koripallo-ottelut jaetaan neljään osaan, myös näille on tarjolla vastaavanlaisia vetoja. Period Betting-vedonlyöntiä ei ole tarjolla pesäpalloa varten, sillä pesäpallon vuorot eivät ole aikasidonnaisia.

Point Spread

Vedonvälittäjän tekemä arvio piste-erosta, joka syntyy kahden joukkueen kohtaamisen lopputuloksena. Tämän arvion pohjalta luodaan tasoitus pelille, joka heijastelee joukkueiden taitoeroja ja voittamisen todennäköisyyttä. Tapahtuman kertoimen ja pistehajonnan välillä on suora yhteys. Hajonta ilmoitetaan puolen pisteen tarkkuudella, jotta voidaan välttyä tasatilanteilta. Vedonlyöjät lyövät vetoa joko sen puolesta, että maaleja tehdään yli vedonvälittäjän arvion, tai alle.

Pool Betting – Pottipelivedonlyönti

Vedonlyönnin muoto, jossa voittavan vedon palautusta ei määritellä kertoimien pohjalta, vaan oikein veikanneiden pelaajien lukumäärän perusteella. Panokset lisätään yhteen pottiin, joka jaetaan oikein veikanneiden pelaajien kesken, pois lukien vedonvälittäjän voittomarginaali. Pottipelin vedonvälittäjä voittaa lopputuloksesta riippumatta, kiitos potista vähennettävän voittomarginaalin. Pottipelejä usein järjestää paikallinen osavaltio ja ne luovat arvokasta verotuloa.

Punter – Vedonlyöjä

Pelaaja joka asettaa vedon vedonvälittäjän kautta, tunnetaan vedonlyöjän lisäksi myös uhkapelaajana. Uhkapelaaja lyö vetoa vedonvälittäjää vastaan, ensin tutustuttuaan markkinoiden tarjoamiin kertoimiin. Vetoa lyödessä, pelaaja panostaa rahaa toistaiseksi tuntemattoman asian tapahtumisen puolesta. Pelaaja asettaa panoksen voittoa tavoitellen, jonka määrä voidaan laskea kertomalla panos kohteen kertoimella. Vedonlyöjä toimii samalla tavalla kuin sijoittaja, joka ennen sijoituspäätöstään arvioi mahdolliset palautukset ja vertaa niitä riskeihin.

R

Result Betting – Tulosveto

Vedon lyöminen urheilutapahtuman lopputuloksesta. Jokaisesta lajista löytyy voittaja ja häviäjä, osassa lajeja mukana on myös tasapelin mahdollisuus. Yksinkertaisin vedonlyönnin muoto on vedon lyöminen tapahtuman lopputuloksesta. Jalkapallossa, tämän tyylisillä vedoilla on kolme mahdollista lopputulosta, 1X2 tai koti-tasapeli-vieras. Joissain lajeissa, kuten tenniksessä ja snookerissa, mahdollisia lopputuloksia on vain kaksi, joten vetoa lyödään siitä kumpi pelaajista voittaa koitoksen.

S

Scorecast

Scorecast yhdistää kaksi suosittua jalkapallovetoa, voittaakseen vedon, pelaajan tulee veikata oikein ensimmäisen maalin tekevä pelaaja sekä ottelun lopputulos. Veto kattaa vain 90 minuutin todellisen peliajan, ei jatkoaikaa. Scorecast-vetojen kertoimia ei lasketa samalla tapaa monivetojen kanssa, johtuen veikkauksien välisestä suhteesta. Sillä, jos onnistuu veikkaamaan oikein ensimmäisen maalin tekevän pelaajan, on todennäköisempää että sama joukkue voittaa koko ottelun, seikka joka otetaan huomioon kertoimia luodessa.

Spread

Spread on lyhennys points spread-vedosta, jolla tarkoitetaan ennakkosuosikin ja altavastaajan kertoimien välistä eroa. Ero hajonnassa otetaan huomioon, kun joukkueet eivät ole tasaväkisiä, tavoitteena on vetojen houkuttelu markkinoiden molemmilta puolilta. Spread-vedonlyönnissä pelaajilla on mahdollisuus sijoittaa tähän ennakkosuosikin ja altavastaajan kertoimien väliseen eroon, joko uskoen eron kasvavan tai pienenevän. Mitä enemmän on oikeassa, sitä enemmän voittaa ja mitä enemmän on väärässä, sitä enemmän häviää. Spread-vedonlyönnissä voi tapahtua useita yllätyksiä ja vedot ovat erityisen alttiita suurille vaihteluille, rahan liikkeiden johdosta.

Stake – Panos

Vedon panokseksi asetettu rahasumma. Vedonvälittäjät asettavat rajat panoksen minimi- ja maksimimäärille, urheilulajista ja liigasta riippuen. Vähemmän tunnetuille kohteille asetetaan alhaisemmat maksimipanokset, rajoittaen voittoja. Jokaisen vedon palautus lasketaan kertomalla asetettu panos kohteen kertoimella, voittavan vedon yhteydessä myös panos palautuu. Jos veto häviää, vedonvälittäjä pitää panoksen.
Panostus-strategiat voidaan jakaa niihin, joissa panokset pidetään kiinteinä ja niihin, joissa panosta muutetaan voittojen ja tappioiden pohjalta.

Square

Square on yhdysvaltalainen, tietynlaisesta vedonlyöjästä käytetty termi. Termillä viitataan vedonlyöjään, joka jäljittelee ja seuraa kokeneiden vedonlyöjien liikkeitä, kopioiden heidän asettamia vetojaan. Vedonlyöntiyritykset seuraavat menestyviä pelaajia, sillä heidän vetojen pohjalta yrityksillä on mahdollisuus laatia tarkempia kertoimia. Square, eli kopioija, lyö vetoa kokeneiden pelaajien vetojen pohjalta. Pelaajia jotka sopivat squaren määritelmään, on huomattavasti enemmän kuin menestyviä vedonlyöjiä, joten jo yksi menestyvä vedonlyöjä voi aloittaa trendin, jota kopioijat seuraavat. Kopioijat itse eivät itse yleensä tunne vedonlyöntistrategioita.

Steam

Yllättävä ja nopeasti kasvava, saman kohteen puolesta asetettujen vetojen määrä. Vedonlyöjien yllättävät liikkeet vaikuttavat nopeasti kohteen kertoimiin. Tämä johtaa siihen, että myös muut vedonlyöjät huomaavat kertoimien liikkumisen ja vetojen määrä kasvaa vain entisestään. Syy tälle ilmiölle voi olla, että joukko vedonlyöjiä asettaa vetonsa samaan aikaan, tai kohteesta on julkaistu sisäpiirin tietoa. Syy voi olla myös markkinoiden reaktio uutiseen pelaajan loukkaantumisesta tai sääolosuhteiden muutoksesta.

T

Tie – Tasapeli

Kun ottelu päättyy tasalukemaan, eikä voittajaa voida julistaa, on kyseessä tasapeli. Joissain lajeissa ja vedonlyöntimarkkinoissa on mahdollisuus lyödä vetoa tasapelin puolesta, kuten esimerkiksi jalkapallossa jossa otteluilla on kolme mahdollista lopputulosta. Jalkapallo-ottelun voi voittaa kotijoukkue, vierasjoukkue tai ottelu voi päättyä tasapeliin. Osa vedonlyöntimarkkinoista eliminoi tasapelin mahdollisuuden, ilmoittaen kertoimet puolikkaan numeron tarkkuudella, kuten tasoituksissa tehdään. Muissa tapauksissa, tasapeli voi johtaa tilanteeseen, jossa panokset jaetaan kahden joukkueen kesken.

Trixie

Erityisesti hevosurheilussa käytetty veto, jota lisäksi pelataan myös tenniksen ja jalkapallon saralla, koostuu kolmesta valinnasta. Trixie-veto koostuu kolmesta tuplasta ja yhdestä triplasta, joten voittava veto sisältää neljä oikeaa valintaa, kun taas each-way trixiessä valintoja on kahdeksan. Yksikin häviävä valinta eliminoi triplan ja kaksi tuplaa, jättäen jäljelle vain yhden tuplan, tästä syystä kyse on vedonvälittäjien suosimasta vedosta.

U

Underdog – Altavastaaja

Joukkue, joka lähtee otteluun altavastaajana. Vedonlyönnissä joukkueet harvoin ovat niin tasaväkisiä, että joukkueiden kertoimet olisivat yhtä suuret. Lähes aina, toinen joukkue lähtee otteluun ennakkosuosikkina ja toinen altavastaajana. Ennakkosuosikin puolesta tarjolla on pienemmät kertoimet, altavastaajan kertoimien ollessa suuremmat. Tasoitusvedonlyönnissä, altavastaajalle myönnetään tasoitusta. Kertoimien puolesta, altavastaajana otteluun lähtevän joukkueen odotetaan häviävän.

V

Value Bet- Arvoveto

Vedonlyöntikonsepti, jossa vedonvälittäjän tarjoamista kertoimista löydetään virhe, joka kääntää edun vedonlyöjän puolelle. Vedonlyöjä arvioi jonkin asian tapahtumisen puolesta tarjottuja kertoimia, tarjolla olevaa tietoa hyödyntäen. Jos pelaaja pitää tarjolla olevia kertoimia houkuttelevina, asettaa hän vedon kohteen puolesta. Arvoveto on tilanne, jossa kertoimien laatijan ja vedonlyöjän näkemys eroaa ja vedonlyöjä näkee tilaisuuden hyödyntää yläkanttiin arvioituja kertoimia.

Vigorish

Kertoimiin kirjoitettu vedonvälittäjän voittomarginaali, tai vedonlyöjän kertoimista löytämä arvo. Jos veto, jonka toteutumisen todennäköisyyden nähdään olevan 10/1, maksaa takaisin kertoimella 12/1, on kyseessä arvokas veto. Tilanteeseen viitataan myös termillä juice.

Void Bet

Veto, jonka panos palautetaan takaisin vedonlyöjälle yllättävien olosuhteiden vuoksi, jotka tekevät vedon ratkaisemisen mahdottomaksi. Mitätöidyt vedot ovat yleisiä tasoitusmarkkinoilla, joissa ei käytetä puolikkaita numeroita pisteiden esittämiseen. Vedonvälittäjillä on myös oikeus mitätöidä veto, jos he ovat tehneet virheen vedon kertoimia laskiessa. Panokset palautetaan myös silloin, jos vetoa on lyöty väärän joukkueen tai pelaajan puolesta. Yllättävät tilanteet jotka johtavat ottelun keskeyttämiseen, johtavat myös panoksien palauttamiseen. Myös jo voittaneet vedot voidaan jälkikäteen mitätöidä tietyissä tapauksissa.

W

Win Or Win/Place Bet

Kaksi vetotyyppiä, joita pelataan pääsääntöisesti hevosurheilusta vetoa lyödessä. Jos vetoa lyödään tietyn hevosen voiton puolesta, on veto voittava vain jos kyseinen hevonen voittaa kilpailun. Jos vetoa sen sijaan lyödään hevosen voiton tai sijoittumisen puolesta, on veto voittava jos hevonen voittaa kilpailun tai sijoittuu. Vedon ehdot vaihtelevat kilpailusta ja osanottajien määrästä riippuen. Tämän tyylisiä vetoja tehdään usein altavastaajien puolesta, sillä altavastaajien korkeiden kertoimien vuoksi, jo osittainenkin voitto voi olla tuntuva. Voittoveto lasketaan yhdeksi vedoksi ja voitto/sijoittuminen kahdeksi, joten vedon asettaminen vaatii tuplapanoksen.

Wise Guy

Menestyvä ja kokenut vedonlyöjä, joka hallitsee vedonlyöntialan, tuntien markkinat ja lajit jopa vedonvälittäjiä paremmin. Tämän tyylin vedonlyöjä panostaa aikaisessa vaiheessa, hyödyntäen tuoreita kertoimia. Vedonvälittäjät monitoroivat asiakkaitaan ja tunnistavat nämä lahjakkaat vedonlyöjät, jonka jälkeen menestyvien vedonlyöjien vetoja aletaan seurata ja kertoimia säädetään heidän liikkeiden pohjalta. Square-vedonlyöjät kopioivat näitä markkinajohtajia, yrittäen hyötyä heidän menestyksestään. Wise Guy-vedonlyöjät lähes aina ovat ammattilaisuhkapelaajia.