Kaupallinen sisältö | 18+ | Ehdot ovat voimassa

Yleisimmät vedonvälittäjien virheet

Vedonlyöjät tekevät virheitä lyödessään vetoa urheilusta, mikä on tottakai luonnollista. Pelaajalla voi olla käytössä alhaisia kertoimia tarjoava sivusto, lyö vetoa ainoastaan oman joukkueensa puolesta tai pelaa ainoastaan perinteisiä vedonlyöntimuotoja. Vaikka yleisintä on, että itse pelaaja tekee virheitä, on myös mahdollista, että vedonvälittäjä tekee virheitä tarjotessaan vetokohteita pelaajilleen. Tämä on jotain, mitä jokaisen betsaajan kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon.

Tässä artikkelissa nostamme esiin perinteisimmät vedonvälittäjien virheet, ja kerromme miten pelaajat pystyvät hyödyntämään niitä omassa vedonlyönnissään.

Epätarkat kertoimet

Vedonvälittäjät tekevät virheitä asettaessaan kertoimia kohteille

Aloitetaan yleisimmästä virheestä, johon lähes jokainen vedonvälittäjä sortuu aina silloin tällöin. Vaikka vedonlyöntisivustoilla työskentelee normaalisti alan parhaimmat urheiluasiantuntijat ja käytössä on markkinoiden kehittyneimmät analyyttiset työkalut, joiden tehtävä on luoda tuhansittain mahdollisimman tarkkoja kertoimia urheiluvedonlyöntiin, virheiltä ei voi välttyä. Virheiden esiintyminen ei ole kuitenkaan yleistä, sillä perinteisten markkinatakaajien ja kerroinlaatijoiden päivät ovat kaukana takana, ja tilalle on tullut matemaattisia algoritmeja sekä automaattista markkinoiden hallintaa. Automaation myötä kertoimet saadaan laskettua todella tarkasti ja suhteutettua markkinakertoimiin. Mutta kuten mainittua, virheitä nähdään vedonvälittäjillä tästä huolimatta.

Itse asiassa monet ovat sitä mieltä, että syy vedonvälittäjien tekemiin virheisiin onkin juuri se, että kertoimet ovat riippuvaisia algoritmien ja muun automaation toimivuudesta. Mietitään esimerkiksi tilannetta, jossa algoritmi on saanut tietoonsa jalkapallojoukkueen voittomahdollisuuden toista joukkuetta vastaan. Voittomahdollisuus voi olla pieni, mikä tarkoittaa suurta kerrointa joukkueen menestymisen kannalta. Tässä kohtaa pelaaja, joka tuntee joukkueen sekä liigan missä joukkue pelaa, voi haistaa tilanteen, ja tehdä helposti voittoa algoritmin antaman kertoimen kustannuksella.

Erheellisten kertoimien löytämistä ja niiden hyödyntämistä kutsutaan “arvo-vedonlyönniksi”, joka on samalla paras mahdollinen strategia tehdä voittoa vedonlyönnissä. Jos pelaaja ei tunnista kertoimia, jotka kuvastavat väärin kohteen lopputuleman todennäköisyyksiä, ei hän tule tekemään voittoa pitkällä aikatähtäimellä urheiluvedonlyönnissä. Jos pelaaja ei rankaise vedonvälittäjää väärin annetuista kertoimista eikä ylläpidä pelaamisessaan kurinalaisuutta, tulee hän häviämään rahaa. Tätä voittaminen ja häviäminen yksinkertaisuudessaan on.

Arvon tunnistaminen määritetään yleisesti siten, että kohteen lopputulema tulee tapahtumaan suuremmalla todennäköisyydellä, kuin vedonvälittäjän kertoimet antavat olettaa. Jos esimerkiksi uskot, että jalkapallo-ottelussa tullaan näkemään 65% varmuudella yli 2.5 maalia, kun taas vedonvälittäjä antaa tähän 50% mahdollisuuden, olet tunnistanut arvo-vedonlyöntikohteen.

Jos käytämme desimaaleja, arvo-kerroin lasketaan seuraavalla tavalla:

Sanotaan, että lyömme vetoa tulevasta ottelusta, jossa pelaavat vastakkain Liverpool sekä Chelsea. Liverpoolin kerroin pelin voitosta on 4,50. Teemme pienen tutkimustyön, jonka tuloksena saamme, että Liverpoolin mahdollisuus voittoon on 30%.

Onko veto Liverpoolin puolesta arvolyönti?

Saadaksemme vastauksen, kerromme yksinkertaisesti Liverpoolin kertoimen 30%:lla.

arvo = vedonvälittäjän antama kerroin x oma olettama lopputuloksesta

4.50 x 0.30 = 1.35

Jos vastaus jää yhden yläpuolelle, on kyseessä arvoveto. Kohteen arvo saadaan laskettua yksinkertaisesti vähentämällä lopputuloksesta yksi, mikä tarkoittaa esimerkkimme kohdalla 1.35 – 1 = 0.35. Tarkemmin sanottuna kyseinen kohde on 35% arvolyönti.

Jos taas vastaus olisi ollut alle yksi, olisi kyseessä arvoton veto, eikä kyseisestä kohteesta kannattaisi lyödä vetoa.

Erheellisten kertoimien tunnistaminen

Seuraavaksi pureudumme aiheeseen, joka kuulostaa äärimmäisen mielenkiintoiselta; miten tunnistaa arvovetomahdollisuudet?

Kun pelaaja saa pidettyä liiallisen pelaamisen kurissa ja lyö vetoa ainoastaan arvokohteista, noudattaa hän voittavan vedonlyönnin teoreettista perustaa. Vaikka pelaaja pystyisi pitämään itsensä kurinalaisena, ei se itsessään ole avain voittamiselle. Jos vetokohteet eivät sisällä oikeaa arvoa, tulee vedonlyöntitaipale jäämään lyhyeksi.

Olemassa on useita eri tapoja tunnistaa vetokohteen arvo. Avainasiat, mitkä erottavat menestyvän ja tappiota tekevän betsaajan, ovat tieto ja kokemus.

Jos pelaaja haluaa tehdä jatkuvasti voittoa lyödessään vetoa urheilusta, menestyksen kulmakivi on se, että hän tuntee lajin paremmin kuin vedonvälittäjä.

Toisin sanoen, pelaajan tulee olla tietyn lajin asiantuntija – ekspertti. Jos vedonlyöjä haluaa hyötyä vedonvälittäjän virheistä, kannattaa hänen ottaa haltuun tietty määrä markkinoita, tutustua niihin niin tarkasti kuin mahdollista, ja tehdä niistä niin tuttuja, että arvokohteiden tunnistaminen onnistuu kuin luonnostaan.

Tämän takia menestyksekkäät vedonlyöjät ottavat yleensä haltuunsa pienempiä markkinoita suurempien sijaan. Suuret markkinat, kuten vaikkapa jalkapallossa Valioliiga ja Mestareiden Liiga, tunnetaan niin hyvin, että niihin on vaikea löytää arvokohteita tai virheitä vedonvälittäjillä. Tämän sijaan pienemmillä markkinoilla sekä arvokohteita että virheitä esiintyy useammin, miksi niihin kannattaakin tarrautua.

Esimerkiksi jalkapallo kohteissa kannattaa veikata eri Euroopan maiden divarimatseja. Hyviä kohteita ovat muun muassa “molemmat joukkueet tekevät maalin” sekä “ensimmäisen puoliajan maalit”. Toisin sanoen, jos haluat löytää vetokohteisiin arvoa, sinun täytyy löytää paikkoja, joissa vedonvälittäjät altistuvat helpoiten virheisiin. Kuten mainittua, virhealttiita kohteita löytyy eri lajien alemmista sarjatasoista, kun taas ei niin arvokkaita kohteita suosituimmista pääsarjoista..

Kasvava vaikeus

Mistä tahansa suunnasta katsottuna, vedonvälittäjien virheiden – erityisesti kertoimien – tunnistaminen, on samaan aikaan vaikein mutta myös olennaisin asia urheiluvedonlyönnissä. Tätä hankaloittaa entisestään se, että vedonvälittäjät suojelevat itseään siten, että he eivät tarjoa täyttä potentiaalista arvoa kohteille, vaan nappaavat siitä siivun pois. Tätä arvon tahallista laskemista kutsutaan marginaaliksi.

Turvamarginaali on monimutkainen asia, minkä takia emme pureudu liikaa sen yksityiskohtiin. Sen sijaan esitämme esimerkin, jossa mukana on perinteinen kolikonheitto. Annamme vedoille seuraavat kertoimet:

Kruuna 1.90

Klaava 1.90

Todennäköisyys molemmille lopputulemille on 50%, mutta tarjolla olevat kertoimet eivät sisällä täyttä arvoa. Jos molemmilla lopputulemilla olisi täysi arvo, olisi kerroin kummallekin lopputulemalle 2.00.

Tässä esimerkissä, jos haluamme tehdä rahaa veikkaamalla kruunaa, sen todennäköisyys pitäisi olla vähintään 52.7% saadaksemme edes pienen voiton.

0.527 x 1.90 = 1.0013

Mutta koska pitkällä aikatähtäimellä osumme kruunaan ainoastaan 50% todennäköisyydellä, koituu se lopulta rahan menetykseksi.

Vedonvälittäjät käyttävät marginaalia suojaamaan itseään erheellisiltä vedonlyönti kertoimilta, joita hyvät vedonlyöjät käyttävät hyväkseen. Tämän takia niillä markkinoilla, joilla vedonvälittäjät kokevat itsensä haavoittuviksi, on helppo huomata korkeita marginaaleja, kuten myös alhaisempia kertoimia.

Vedonvälittäjä voi esimerkiksi tarjota 1.95 kerrointa tasoitusvetoon, jossa veikataan kohdetta Englannin Valioliigasta. Vastaavasti sama vedonvälittäjä voi tarjota ainoastaan 1.90 kerrointa tasoitusvetokohteelle Englannin National Leaguesta, vaikka todennäköisyys kohteen voittamisen puolesta olisi suurempi kuin Valioliiga-kohteen kohdalla. Vaikka marginaali tekee haastavampaa epätarkkojen kerrointen hyväksikäytöstä, useat taitavat vedonlyöjät käyttävät niitä hyväkseen, sillä se on paras mahdollinen keino hyötyä vedonvälittäjistä, jotka eivät ole tarkkoja pienempien markkinoiden ja niiden kertoimien kohdalla.

Toinen melko yleinen vedonvälittäjien ongelma on niin sanottu “selvä virhe”, joka tunnetaan englannin kielessä nimellä “palp”. Mitä tämä tarkoittaa?

Selvällä virheellä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että vedonvälittäjä on tehnyt selkeän virheen asettaessaan kerrointa jollekin kohteelle. Ongelma vedonlyöjän kannalta on se, että mahdolliset voitot voidaan mitätöidä vedonvälittäjän toimesta. Kyseessä on riidanalainen ongelma, sillä pelaaja ei välttämättä menetä ainoastaan virheestä hyödynnettyjä voittoja. Lisäksi, pelaaja on voinut “normaalisti” hävitä samassa vedossa jonkin kohteen, eikä hän saa tästä rahojaan takaisin – vaikka vedonvälittäjä itse on tehnyt virheen.

Vaikka vedonvälittäjät varautuvat kyseisiin virheisiin vedonlyöntisivuston käyttöehdoissa, monet pelaajat ovat sitä mieltä, että vedonvälittäjien tulisi ottaa vastuu virheellisesti asetetuista kertoimista. Joka tapauksessa “palpit” kannattaa ottaa huomioon, kun arvioidaan vedonvälittäjän tarjoamia kertoimia.

Johdannaismarkkinat

Vedonlyöntimarkkinat linkittyvät toisiinsa – ota hyöty irti!

Vedonlyönnissä johdannaismarkkinat ovat asia, josta kannattaa repiä kaikki mahdollinen hyöty irti. Mitä tarkoitetaan johdannaismarkkinoilla? Tällä tarkoitetaan sitä, että saman urheilutapahtuman kertoimet kohteessa A ovat yhteydessä kohteen B kertoimiin. Tätä kutsutaan korrelaatioksi, jossa muuttujat ovat riippuvaisia toisistaan.

Nostetaan esiin tuttu esimerkki. Jalkapallo-ottelussa kertoimet 1X2 -kohteeseen ovat tyypillisesti yhteydessä tasoitusvetokohteisiin. Sanotaan, että Arsenal tulee pelaamaan Tottenhamia vastaan kohta alkavassa Valioliiga-matsissa.

Kertoimet 1X2 -kohteeseen ovat seuraavat:

Arsenal 2.10

Tasapeli 3.50

Tottenham 4.20

Kertoimet tasoitusvetoon ovat seuraavat:

Arsenal -0.5, 2.10

Tottenham +0.5, 1.91

Vaikka kyseessä on yksinkertainen esimerkki, se osoittaa selkeästi, kuinka saumattomasti vedonlyöntikohteet korreloivat toistensa kanssa. Kerroin Arsenalin voiton puolesta on 2.10, kun taas tasoitusvedossa sama 2.10, vaikka tasoitusvetona annetaan -0,5. Sen sijaan, on lopputulos sitten tasapeli tai Tottenhamin voitto, yhdistyy näissä sama kerroin kuin Tottenhamin tasoitusvedossa – 1.91.

Johdannaismarkkinoiden hyödyntäminen

Kyseisten markkinoiden hyödyntäminen ei ole helppoa, mutta kerran kun sen oppii, tuo se mukanaan varmaa voittoa. Useimmat vedonvälittäjät tarjoavat lukemattoman määrän kohteita jalkapalloon, joista valtaosa koostuu Euroopan pääsarjoista. Useimmissa kohteissa veikataan ottelun maalimäärää, johon hyödynnetään malleja, jotka ennakoivat kohteiden maalimäärää. Kyseiset mallit perustuvat tietoon, joka liittyy joukkueen sen hetkiseen menestykseen, tehtyihin maaleihin ja muuhun olennaiseen tietoon, joilla saadaan ennakoitua mahdollisimman tarkasti, kuinka monta maalia joukkue tulee mahdollisesti tekemään. Malli voisi antaa esimerkiksi seuraavat maalimäärät:

Everton 1.15 maalia

Newcastle 1.05 maalia

Yhteensä 2.20 maalia

Kuten tästä on mahdollista huomata, vedonlyöntimarkkinoiden kertoimia ei lasketa ainoastaan ottelun voittajan ja tasoitusvedon mukaan, vaan lisäksi yhteismaalit, molemmat joukkueet tekevät maalin ja tietyn joukkueen maalimäärä ovat kohteita, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Miten sitten käytämme hyväksi näitä kohteita? Paras mahdollinen tapa on yrittää löytää epäjohdonmukaisuuksia sekä konflikteja kahden tai jopa useamman eri kohteen väliltä, ja tätä kautta luoda arvokohde. Esimerkiksi jotkut vedonlyöjät etsivät ristiriitaisia kertoimia “Yli/Ali 2.5 maalia”- sekä “molemmat joukkueet tekevät maalin” -kohteiden väliltä. Jos esimerkiksi kerroin sekä Yli 2.5 maalia- että MJTM -kohteelle on kohtuuttoman korkealla – esimerkiksi 2.00 – kannattaa siihen ehdottomasti iskeä kiinni.

Korrelaatiokohteissa on myös tärkeää muistaa, että arbitraasit eivät toimi. Arbitraaseihin palaamme vielä myöhemmin tässä artikkelissa.

Tendenssit ovat kuitenkin jotain, mitä pelaajan kannattaa ehdottomasti etsiä.

Esimerkiksi taitava jalkapallo-veikkaaja tietää, että joku tietyn joukkueen esitys alkaa aaltoilemaan toisella puoliajalla, kun taas toisen joukkueen peli alkaa vasta kulkemaan ottelun toiselle puoliskolla. Yksinkertainen ja yleinen asia jalkapallossa, mutta jotain, mitä vedonvälittäjien kertoimet eivät juurikaan ota huomioon. Tarkkailemalla joukkueen tendenssiä, eli taipumusta toimia tietyllä tavalla tietyssä vaiheessa, voi tuoda yllättävänkin paljon arvoa kohteelle erityisesti ei niin pelattavilla kohdemarkkinoilla.

Oletetaan, että Manchester Unitedilla on tapana aloittaa löysästi kotona, ja näin on tapahtunut lähes aina, kun joukkueessa aloitti uusi valmentaja pari kautta sitten. Vastaavasti West Ham on osoittanut tendenssiä aloittaa vahvasti vieraillessaan vastustajan kotikentällä.

Jos tunnistamme tämänkaltaisen yhdistelmän, olisi kannattavaa laittaa West Hamille ensimmäisen puoliajan voitto joko normaalisti tai tasoitusvedossa. Joukkueiden pelillisten taipumusten takia, ensimmäisen puoliajan tulosta on helpompi veikata kuin koko ottelun lopputulosta.

Samalla kun esimerkin tapaisia arvokohteita tunnistetaan, vedonvälittäjät suojaavat itseään asettamalla marginaaleja johdannaismarkkinoille. Huolimatta tästä, arvovetojen etsiminen on kannattavaa puuhaa, sillä niitä esiintyy jatkuvasti erityisesti johdannaismarkkinoilla, joissa kohteet ja niiden kertoimet ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa.

Live-bettaus

Live-vedonlyönti tarjoaa lukemattomasti kohteita johdannaismarkkinoilta. Olemassa on selkeä syy siihen, miksi yksikään vedonvälittäjä ei haluaisi tarjota live-mahdollisuutta sivustollaan. Live-vedonlyönti saapui vedonlyöntimaailmaan jokunen vuosi sitten, minkä jälkeen sen suosio on ollut jatkuvassa nousussa. Vaikka live-bettaus on suosittua, vedonvälittäjät eivät siitä kuitenkaan pidä.

Miksi? Vastaavasti kuten johdannaismarkkinoiden kohdalla, live-vedonlyönti altistuu nokkelille pelaajille, jotka etsivät jatkuvasti porsaanreikiä kohdevalikoimasta.

Vedonlyönnin alkuvaiheessa vedonvälittäjät tarjosivat pelaajilleen rajallisen ja melko pienen määrän kohteita suosituimpiin urheilulajeihin, eikä vetomuotoja ollut tarjolla montaakaan. Tällä hetkellä vedonlyöjien tilanne on parempi, sillä käsien ulottuvilla on satoja vetomuotoja, joista uusimpana In Play eli live-vedonlyönti. Tämä tuo pelaajille suuremman mahdollisuuden löytää arvokohteita ja tehdä sitä kautta voittoa.

Kuvitellaan, että Chelsea pelaa paraikaa Crystal Palacea vastaan kotona, jo ottanut mukavan 3-0 johdon pelikellon näyttäessä 65 minuuttia. Ennen ottelun alkua olet tehnyt pientä taustatutkimusta, joka on osoittanut että Palacella on tapana romahtaa rumiin lukemiin vieraskentällä, kun joukkue on muutaman maalin perässä. Täten isket pelin maalimääräksi yli 4.5 hyödyntäen live-vedonlyöntiä. Viimeisen 25 minuutin aikana, Chelsea heiluttaa verkkoa vielä pari kertaa ja ottelu päättyy sinun eduksesi 5-0.

Jälleen kerran, live-kertoimet on laskettu siten, että jokaiselle joukkueelle on ennakoitu tietty maalimäärä ennen ottelun laskua. Live-vedonlyönnissä kertointen suuruuteen vaikuttavat kuitenkin myös sen hetkinen tilanne sekä jäljellä oleva aika. Huomioitavaa on kuitenkin se, että live-kertoimet eivät huomioi ottelun subjektiivisia tendenssejä, kuten toisen joukkueen jatkuvaa painostusta. Esimerkiksi jos toinen joukkue pyörittää palloa jatkuvasti toisen joukkueen päädyssä, kannattaa rahaa panostaa hyökkäävän joukkueen puolesta.

Arbitraasi-kohteet

Tasapaino on arbitraasivedonlyönnin tärkein asia

Mikä tai mitä on arbitraasi? Arbitraasilla (tunnetaan myös arbeina ja varmoina vetoina) tarkoitetaan vedonlyöntikohteiden yhdistelmää, joka tuottaa varmaa voittoa kohdeyhdistelmän lopputulemasta riippumatta. Saattaa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta fakta on, että viikoittain löydettävissä on useita arbeja pelaajien hyödynnettäväksi.

Voiko arbitraasi-kohteen löytää itse? Vastaus on kyllä. Arbin löytäminen edellyttää yksinkertaisesti kahden ristiriitaisen kertoimen löytämistä samaan kohteeseen kahdelta eri vedonvälittäjältä. Tarkastellaan asiaa seuraavan esimerkin kautta:

Yli/alle 2,5 maalia

Vedonvälittäjä A antaa 2.10 kertoimen yli 2.5 maaliin

Vedonvälittäjä B antaa 2.05 kertoimen alle 2.5 maaliin

Kuten esimerkistä on helppo huomata, veikataan sitten kumpaa tahansa – yli 2.5 maalia tai alle 2.5 maalia, voitto on taattu. Tämänkaltainen tilanne kuvastaa yksinkertaistetusti arbitraasi-mahdollisuutta.

Vaikka useimmat arbitraasi-kohteet seuraavat tarkasti marginaalia, aina välillä vedonvälittäjät reagoivat hitaasti uusimpiin uutisiin ja jättävät aukkoja vedonlyöntitarjontaan. Kun nämä aukot bongaa ajoissa, on arbin löytäminen mahdollista ja tätä kautta voiton tekeminen varmaa.

Nostetaan esiin vielä toinen esimerkki. Manchester Cityn voitolle on annettu 3.00 kerroin tulevaan Valioliiga-matsiin. Korkean kertoimen syy on se, että joukkueen odotetaan lepyyttävän pelaajiaan, sillä samalla viikolla pelattiin Mestareiden Liiga -ottelu. Kuitenkin juuri ennen matsia saadaan tieto, että joukkue tulee pelaamaan täydellä vahvuudella. Uutisen jälkeen, useimmat vedonvälittäjät laskevat kertoimiaan 2.50 molemmille puolille. Yksi vedonvälittäjä on kuitenkin myöhässä, ja pitää 3.00 kerrointa pelattavissa muiden tiputtaessa sitä alas. Tässä kohtaa aukeaa paikka arbi-veikkaajalle, joka käyttää tilanteen armottomasti hyväkseen.

Edellinen esimerkki on täysin tekaistu, eikä se juurikaan kuvasta arbitraasi-kohteiden löytämisen realiteettia. Oikeasti arbeja on äärimmäisen vaikea löytää kohteisiin, joissa veikataan suurta ja suosittua urheilutapahtumaa, kuten Valioliiga-peliä. Arbitraaseja kannattaa lähteä etsimään alemman tason jalkapalloliigoista, tennis-turnauksista, pienempien maiden koripallosarjoista tai jääkiekosta. Jääkiekko on erityisesti suomalaisille otollinen laji, sillä esimerkiksi monet britannialaiset vedonvälittäjät eivät ole juurikaan perillä jääkiekosta, ja tarjoavat näin arbeja jääkiekkoasiantuntijoille.

Myös esimerkiksi Mestareiden Liigan tai Eurooppa-liigan lohkovoittajaa tai lohkosta jatkoon meneviä kannattaa veikata, sillä alustavat kertoimet annetaan jo hyvissä ajoin ennen otteluiden alkua. Sama pätee myös EM- ja MM-kisojen kohdalla. Tässä arbi-mahdollisuuden tekee se, että markkinoiden tasapainoon menee hetki aikaa, mikä avaa mahdollisuuden ristiriitaisten kertoimien löytämiselle.

Varman kohteen löytäminen

Miten bongataan varma kohde? Varman vetokohteen löytäminen vaatii koulunpenkiltä tuttua matematiikkaa.

Arbitraasi-kohteen etsimistä lähdetään selvittämään kahden kysymyksen kautta.

Miten tiedämme että varmoja kohteita on saatavilla?
Kuinka paljon rahaa pitää laittaa likoon jäädäksemme vähintään omillemme?

Arbitraasi-mahdollisuuden tunnistaminen edellyttää laskemista ja odotetusti parhaan kohteen tuottojen lisäämistä jokaiselle markkinakohteelle, johon haluat vedon asettaa. Onneksemme implisiittisen tuoton laskeminen on helppoa; desimaalikerroin jaetaan yksinkertaisesti yhdellä.

Vedonvälittäjä A, Yli 2.5 maalia, 2.10

Vedonvälittäjä B, Alle 2.5 maalia, 2.05

Odotettu todennäköisyys

= 1 / 2.10

= 0.476

= 47.6%

Odotettu todennäköisyys kohteelle Yli 2.5 maalia (2.10) on 47,6%

Siirrytään kohteeseen Alle 2.5 maalia

Vedonvälittäjä B, Alle 2.5 maalia, (2.05)

Odotettu todennäköisyys

= 1 / 2.05

= 0.4878

= 48.78%

Odotettu todennäköisyys kohteelle Alle 2.5 maalia (2.05) on 47,6%

Saadaksemme tietää, onko kyseessä arbitraasi-yhdistelmä, laskemme yhteen saadut todennäköisyydet.

47.6% + 48.78% = 96.38%

Kun yhteenlaskettu odotettu todennäköisyys on alle 100%, olet löytänyt varman kohteen, eli arbin. Mitä alhaisempi yhteenlaskettu odotettu todennäköisyys on, sitä arvokkaamman kohteen olet löytänyt.

Käydään läpi toinen esimerkki. Vuorossa on NBA-matsi, jossa vastakkain pelaavat Boston Celtics ja Chicago Bulls. Kertoimet ovat seuraavat:

Vedonvälittäjä A, Boston Celtics, 1.30

Vedonvälittäjä B, Chicago Bulls, 7.00

Vedonvälittäjä A, Boston Celtics, 1.30

Oletettu todennäköisyys

= 1 / 1.30

= 0.7692 = 76.92%

Vedonvälittäjä B, Chicago Bulls, 7.00

Oletettu todennäköisyys

= 1 / 7.00

= 0.1429 = 14.29%

Kertoimien yhteenlaskettu arvo

= 76.92% + 14.29% = 91.21%

Jälleen kerran olemme löytäneet kohteen, jossa yhteenlaskettu odotettu todennäköisyys jää alle 100% ja voitto on taattu.

Samalla kun varmojen vetojen löytäminen on tärkeää, avain niiden hyödyntämiselle on oikean panoksen laskeminen.

Panoksen laskeminen on helppoa silloin, kun kertoimet ovat identtisiä. Normaalisti kertoimet ovat kuitenkin epätasapainossa, minkä takia panoksen laskeminen vaatii tarkkaa laskemista. Miten panos lasketaan? Seuraamalla kolmea vaihetta:

1 – Laske odotettu todennäköisyys jokaisesta kohteesta.

2 – Laske yhteen odotetut todennäköisyydet

3 – Jaa jokainen odotettu todennäköisyys yksitellen odotettujen todennäköisyyksien summalla.

Palataan aiempaan NBA-esimerkkiin: Boston vs Chicago

Ensin jaetaan odotettu todennäköisyys molempien mahdollisten lopputulemien kanssa ja yhdistämme ne.

Bookmaker A, Boston Celtics, 1.30

Odotettu todennäköisyys

= 1 / 1.30

= 0.7692 = 76.92%

Vedonvälittäjä B, Chicago, 7.00

Odotettu todennäköisyys

= 1 / 7.00

= 0.1429 = 14.29%

Todennäköisyydet yhteensä:

= 76.92% + 14.29% = 91.21%

Määrittääksemme optimaalisen panoksen jaamme jokaisen yksittäisen odotetun todennäköisyyden yhteenlasketulla todennäköisyydellä.

Boston

= 76.92% / 91.21%

= 84.33%

Chicago

= 14.29% / 91.21%

= 15.67%

Sanotaan, että haluamme lyödä arbiin yhteensä 100 euroa. Tässä esimerkissä meidän pitäisi asettaa 84.33% panoksesta Bostonille ja 15,67% Chicagolle.

Panos laskettaisiin siis suurin piirtein seuraavalla tavalla:

100€ x 84.33% = 84.33€ / Boston, 1.30

100€ x 15.67% = 15.67€ / Chicago, 7.00

Näin huolimatta siitä, mitä pelissä tapahtuu, tulemme voittamaan vähintään noin 9,70€.

Jos Boston voittaa, saamme 9,65€ (84,33€ x 1.30 – 100€).

Jos Chicago voittaa, saamme 9,70€ (15,67€ x 7.00 – 100€).

Entäpä sitten jalkapallopelissä, jossa peli voi päättyä myös tasapeliin. Tai vaikkapa hevosraveissa, jossa mukana on vähintään 10 kilpailijaa. Useampien kohteiden arbitraasi-yhdistelmä ei vaadi monimutkaisempaa kaavaa kuin edellä esitetty, vaan sama periaate pätee:

1 – Laske odotettu todennäköisyys jokaisesta kohteesta.

2 – Laske yhteen odotetut todennäköisyydet

3 – Jaa jokainen odotettu todennäköisyys yksitellen odotettujen todennäköisyyksien
summalla.

Oletetaan, että edessä on Valioliiga-kamppailu Liverpoolin ja Manchester Unitedin välillä.

Parhaat kertoimet ovat seuraavat:

Liverpoolin voittokerroin 2.90

Tasapelin kerroin 3.50

Manchester Unitedin voittokerroin 3.10

Voiko 1X2-kohde olla varma veto eli arbitraasi? Katsotaan.

Kuten teimme aiempien esimerkkien kohdalla, lasketaan ensin jokaisen yksittäisen kohteen odotettu todennäköisyys.

Liverpoolin voittokerroin 2.90

Odotettu todennäköisyys

= 1 / 2.90

= 0.3448 = 34.48%

Tasapelin kerroin 3.50

Odotettu todennäköisyys

= 1 / 3.50

= 0.2857 = 28.57%

Manchester Unitedin voittokerroin 3.10
Odotettu todennäköisyys

= 1 / 3.10

=0.3226 = 32.26%

Lasketaan yhteen jokainen odotettu todennäköisyys:

= 34.48% + 28.57% + 32.26%

= 95.31%

Kyllä, olemme taas kerran löytäneet varman vedonlyöntikohteen, sillä yhteenlaskettu arvo on alle 100%.

Seuraavaksi laskemme sen, kuinka paljon meidän tulee panostaa jokaista kohdetta siten, että voitto on varma huolimatta siitä, miten ottelu päättyy. Sanotaan, että haluamme laittaa rahaa likoon yhteensä 200€.

Liverpoolin voittokerroin 2.90

= 34.48% / 95.31%

= 36.18%

Asetamme Liverpoolin voitolle 36.18% 200 eurosta, eli 72,35€.

Kerroin tasapelille 3.50

= 28.57% / 95.31%

= 29.98%

Asetamme tasapelille 29,98% 200 eurosta, eli 59.95€.

Manchester Unitedin voittokerroin 3.10

= 32.26% / 95.31%

= 33.85%

Asetamme Manchester Unitedin voitolle 33,85% 200 eurosta, eli 67.70€.

Jos asetamme edellä mainitut kertoimet, tulemme tienaamaan varmasti vähintään 9,85€. Kyseinen summa tullaan siis tienaamaan riippumatta siitä, miten ottelu päättyy.

Vaikeampaa miltä näyttää

Arbitraasien löytäminen on luonnollisesti vaikeampaa miltä se saattaa tuntua. Ensimmäinen ongelma on se, että usein arbitraasi-mahdollisuudet ovat saatavilla vain hetken ajan. On harvinaista, että varma veto on pelattavissa 15 minuuttia pidempään. Monet ammattilaiset ovat jopa kehittäneet ohjelmia, jotka hälyttävät abeista. Näin pelaajat pääsevät hyödyntämään niitä heti, kun mahdollisuus aukeaa.

Toinen ongelma on se että arbit tuottavat usein vähän, ja vaativat täten suuria rahapanoksia, jotta niistä saataisiin irti tuntuvaa voittoa esimerkiksi vuoden aikana. Tosiasiassa on harvinaista löytää arbikohde, joka tuottaisi enemmän kuin 3%. Tämä tarkoittaa sitä, että hyötyäksesi arbeista, tulee sinun käyttää siihen paljon pääomaa ja aikaa.

Huomioitavaa on myös se, että vedonvälittäjät sulkevat jatkuvasti pelitilejä, joiden he uskovat hyödyntävän arbeja. Vaikka tätä voidaan pitää epäreiluna, näin asia valitettavasti on, ja jokaisen on itse pidettävä huoli siitä, ettei “jää kiinni” varmojen vetojen hyödyntämisestä. Varmin ja samalla helpoin tapa olla herättämättä huomiota, on asettaa “epätarkkoja panoksia”. Esimerkiksi, jos lasket optimaalisen panoksen olevan 27,10€, älä laita sentilleen laskutavan tuottamaa tulosta, vaan laita esimerkiksi 25€ tai 30€. Tätä kautta et välttämättä saa sentilleen oikeaa voittosummaa, mutta pääsetpähän ainakin pois tutkan alta.

Arvoa monivedosta

Jos olet joskus miettinyt miksi vedonvälittäjät markkinoivat vahvasti monivetokohteita, syy on yksinkertaisesti siinä, että niistä on vaikea löytää arvoa. Kun menivetokohteissa yhdistyy negatiivinen arvo, tuottaa se voittoa vedonvälittäjälle pitkällä aikavälillä – erityisesti jalkapallossa.

Miksi monivetokohteiden arvo on tyypillisesti alhainen? Syy löytyy jälleen marginaalista, jonka vedonvälittäjä nappaa pois kohteesta turvatakseen oman tappionsa. Nostetaan esiin yksinkertainen esimerkki: viikonloppuna tullaan pelaamaan Valioliiga-kierros, johon on saatavilla viisi tasoitusvetokohdetta. Kohdevalikoima on seuraavanlainen:

Liverpool +0.5, 1.90

Chelsea -1, 1.90

Arsenal -0.5, 1.90

Tottenham -0.5, 1.90

Everton +0, 1.90

Valittavissa on viisi kohdetta, joista jokaiselle on annettu kerroin 1.90. Saadaksemme yhteiskertoimen kaikille kohteille, kerromme kertoimet toistensa kanssa.

Laskutoimituksen (1.90 potenssiin 5) tulokseksi saadaan 24.76.

Seuraavaksi laskemme yhteen reilut kertoimet, joissa marginaali on mukana. Kerroin olisi tällöin 2.00.

Näin saamme kertoimen 32.00

Vaikka marginaali nousee ainoastaan 5% kertoimien välillä, viiden kohteen monivedon marginaaliksi saadaan hulppea 22,6%.

Toisesta näkökulmasta katsottuna, jos ajatuksena on lyödä tasoitusvetoa 22,6% marginaalilla, kerroin olisi noin 1.55. Samaan kohteeseen kerroin ilman marginaalia olisi 2.00. Kannattaako tämänkaltaisiin tasoitusvetokohteisiin sijoittaa rahaa? Ei missään nimessä.

Moninkertaista kohteen arvo

Olemassa on kuitenkin temppu, joka kannattaa painaa mieleen.

Kun valitset monivetoon kohteita, jotka ovat oikeasti arvokkaita, nostat kuponkisi arvoa jokaisella oikealla valinnalla.

Sanotaan, että saatavilla on kolme arvokohdetta tulevaan Valioliiga-viikonloppuun. Kohteet ovat:

Liverpoolin voitto – 2.10

Chelsea/Tottenham yli 2.5 maalia – 1.90

Newcastle/Everton tasapeli – 3.50

Olemme tehneet laskutoimituksen ja uskomme, että jokainen kohde sisältää arvoa.

Liverpoolilla on 50% mahdollisuus voittoon

0.5 x 2.10 = 1.05

Chelsea/Tottenham tekevät 55% todennäköisyydellä yli 2.5 maalia

0.55 x 1.90 = 1.045

Newcastle/Everton pelaavat 30% todennäköisyydellä tasapelin:

0.3 x 3.50 = 1.05

Kuten tästä huomaamme, jokainen kohde saa arvon, joka on yli 1.
Yhteiskerroin, jonka saamme kolmen kohteen monivetoomme, on 13.97.

Entä sitten? Tämän jälkeen lasketaan voiton todennäköisyys sen pohjalta, mitä todennäköisyyksiä olemme itse antaneet kohteille.

0.5 x 0.55 x 0.3 = 0.0825

Oman arviomme pohjalta voiton todennäköisyys on 8.25%.

Lopuksi yhdistämme oman arviomme vedonvälittäjän näkemykseen:

13.97 x 0.0825 = 1.153

Ja näin saamme vastauksen. Kun yhdistimme vedonvälittäjän kertoimen omaan arvioomme, kohteiden arvoksi saatiin noin 5% (1.05). Kun taas yhdistämme kaiken, koko kupongin arvoksi saadaan yli 15%. Ei huono!

Monivedon tuottavuus riippuu siis siitä, minkälaisia kohteita pelaat. Jos sisällytät kuponkiin kohteita, jotka ovat arvoltaan negatiivisia (alle 1), tulee pelitilisi hupenemaan pitkällä aikavälillä. Kun taas valitset tarkasti ne kohteet, jotka sisältävät oikeaa arvoa, nostat voittamisen todennäköisyyttä huomattavasti.

Vaikka tekisitkin jatkuvasti voittoa pitkällä aikavälillä, ja vedonvälittäjän aikeena olisi pelaamisesi rajoittaminen tai jopa pelitilin sulkeminen, pelaamalla monivetoa viestität vedonlyöntisivustolle, että olet valmis hyväksymään huonoja kertoimia. Itseasiassa monet vedonvälittäjät rohkaisevat pelaamaan monivetoa antamalla parempia palautusprosentteja, kuten myös tarjoamalla useampia kohteita samaan pelikuponkiin. Olet esimerkiksi saattanut nähdä 50% palautusbonuksen kuuden kohteen monivetoon. Monivetoon on tarjolla lukematon määrä erilaisia bonuksia, joiden hyödyntäminen on ajan käytön arvoista.